Clinton poprvé řekl názor na volby

Víkendová vydání amerických sdělovacích prostředků věnovala pozornost neočekávanému rozhodnutí prezidenta Billa Clintona vyjádřit se k průběhu povolebních komplikací. Prezident se přitom celou dobu snažil stát stranou sporu, který se osudově týká jeho viceprezidenta.
K překvapení mnoha však méně významný kanadský deník Otavsky občan uveřejnil 30. listopadu záznam rozhovoru jeho dopisovatelky s prezidentem USA. Článek vyšel pod titulkem Gore vyhrál, Spojené státy by se musely stydět, kdyby se některé hlasy nezapočítaly.

K rozhovoru údajně došlo v průběhu washingtonského večírku na počest vydání nové knihy bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Anthony Lanea. Clinton se zde dal do řeči s externí dopisovatelkou kanadského listu Hilary Mackenziovou a jejím známým, redaktorem německého týdeníku Der Spiegel Stefanem Simonsem. Přestože se mu Kanaďanka představila jako zpravodajka a dala mu svou vizitku, prezident se neváhal otevřeně vyjádřit k "povolební krizi".

Clinton v rozhovoru uvedl, ze "floridští studenti přepočítají v nejbližších týdnech všechny floridské hlasy". Vyjádřil podiv nad tím, že by židovští občané Floridy, "kteří přežili holocaust, volili antisemitu Pata Buchanana. Podle jeho názoru "mnozí černošští voliči, kteří šli k urnám letos poprvé, dostali zavádějící informace a proděravěli volební lístek dvakrát".

Clinton vyzval Američany k trpělivosti. Podstatné je, nenechat se umlčet, seznámit veřejnost s fakty. Původní návrh Ala Gora přepočítat všechny floridské hlasy by podle prezidenta problém už dávno vyřešil.

Mackenziová se na závěr prezidenta zeptala na jeho plány po odchodu z Bílého domu. "Přál bych si zabývat se něčím, co by bylo blízké mému srdci, co by mě plně zaujalo, a to nezávisle na tom, kdo bude příští prezident... Snad jsem nebyl ten nejlepší prezident, ale celých osm let strávených v Bílém domě mě vrcholně uspokojovalo," uvedl Clinton.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video