VIDEO: Mladý jeřábník zachránil 14 lidí z hořícího domu, přijel ze stavby

  • 8
Čína oslavuje jako hrdinu devatenáctiletého jeřábníka, který pomohl z hořící budovy zachránit čtrnáct lidí uvězněných vysoko nad zemí. Podle místních médií přijel teenager s jeřábem z nedalekého staveniště, kde měl právě službu. Požár vypukl uvnitř obchodu v prvním patře sedmiposchoďového činžáku ve městě Fushun na severovýchodě země.

Dramatické video z 2. května zachytilo jeřábníka Lan Ťün-ce právě ve chvíli, kdy se pokusil zachránit lidi uvězněné ve třetím patře hořícího domu prostřednictvím pracovní plošiny stroje. Jako první se podle stanice Fox News objevila v okně, kterou plameny uvěznily v bytě společně s malým synem.

„Oheň k nim byl opravdu velmi blízko. Moje první myšlenka byla dostat matku se synem bezpečně dolů,“ popsal Lan pro státní televizi CCTV. Jakmile se Tung Siou-jün dostala se svým synem do bezpečí, přemístil Lan rameno jeřábu do čtvrtého patra. Tam zůstal uvězněný Mang Šeng-ťün.  Pokud by se neobjevil jeřáb, byl podle svých slov připraven vyskočit z okna.

08.května 2019 v 18:38, příspěvek archivován: 09.května 2019 v 12:04

Teenage crane operator saves 14 people trapped by fire Residents trapped by fire in a building in northeast China were rescued by a 19-year-old crane operator who saw the fire from a nearby construction site. https://t.co/ph8418aP2P #Video #USRC https://t.co/oCwWgwClXM

„Určitě bych vyskočil ven, abych přežil,“ uvedl Mang, podle kterého naštěstí nebyla v osudnou chvíli doma jeho rodina. Na záběrech je vidět, jak lidé jeden po druhém skáčou do koše na konci ramene jeřábu, zatímco se oheň neustále šíří a všechno obklopuje hustý dým.

„Teplota byla velmi vysoká. Cítil jsem, jak mě žár pálí na tváři. Byl jsem úplně zpocený a celý červený,“ popsal Lan, který čtrnáct lidí zachránil během půl hodiny. Podle místních médií zemřel při požáru jeden člověk.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video