ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Euro NCAP

Zkrvavená, zhmožděná a potrhaná. Čínští vědci týrají prasata v crashtestech

  • 320
Vědci v Číně při crashtestech namísto figurín používají živá prasata. Ta při nárazech do zdi téměř padesátikilometrovou rychlostí uhynou buď okamžitě, nebo do několika hodin následkem vážných zhmožděnin a vnitřních zranění. Krutou praktiku odsoudili nejen ochránci zvířat, ale i zastánci využívání živých tvorů ve vědeckém výzkumu.

Selata stará necelé tři měsíce nesmějí čtyřiadvacet hodin žrát, šest hodin před pokusem nemají přístup ani k vodě. Když přijde jejich čas, posadí je do dětské autosedačky, zapnou jim jeden z několika druhů testovaných pásů a téměř padesátikilometrovou rychlostí je vyšlou proti zdi.

Týrání zvířat pro zábavu. Z prodejního automatu si můžete vytáhnout štěně

Sedativy utlumená prasata pak čeká brutální smrt. Podle vědců, kteří po testech ohledali těla, jim náraz roztrhal plíce, slezinu i játra. Pokus nepřežilo nejméně sedm zvířat. Osm „šťastnějších“ si odneslo krvavé šrámy, zlomené kosti nebo vnitřní zranění. Žila však jen asi o šest hodin déle, podotýká britský server Metro.

Crashtesty, které organizace na ochranu zvířat PETA označila za „barbarské“, mají podle čínských vědců pomoci s vývojem dětských pásů. Právě selata mají totiž podle nich podobnou anatomii jako šestileté děti. Výsledky pokusu vědci zveřejnili na portálu International Journal of Crashworthiness.

Vědci, které oslovil britský list The Independent, trvají na tom, že dodrželi veškerá pravidla pro užití laboratorních zvířat během výzkumu a že pokusy schválila etická komise. Míní, že se jejich zjištění mohou hodit pediatrům, a ve své práci naznačili, že se prasata zúčastní i budoucích studií.

„Nechápu, proč mají potřebu něco takového dělat,“ říká Chris Magee z organizace Understanding Animal Research, která obecně využívání zvířat ve vědě hájí. Dnes už přece existuje spousta využitelných figurín, včetně dětských, namítá Magee.

A totéž čínským vědcům vyčítá i PETA, která výzkumníky z čínského Institutu dopravní medicíny také vyzvali k ukončení této praxe. Kromě prasat podle ochránců k podobným experimentům využívají v Číně také psy.

„Společnosti dnes pro výzkum nárazů využívají pokročilé technologie, jako jsou klinické studie, počítačové modely, medicínské 3D snímky a sofistikované figuríny. Další výzkumníci zase pro týž účel použili zesnulé lidi a virtuální realitu. Ve 21. století by měla každá automobilka na planetě tyto metody už dávno používat,“ uvedli ochránci zvířat. 

The Independent připomíná, že se prasata ke crashtestům používala i dřív. Spojené státy s tím však přestaly v 90. letech. „Prasata přirozeně nesedávají v autech. Jejich anatomie je navíc velmi odlišná od té lidské, takže data získaná těmito děsivými experimenty se zvířaty nejsou aplikovatelná na lidské oběti nehod,“ upozorňuje také Zachary Toliver ze skupiny PETA.

Prasata před crashtesty:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: vědec

Video