Vlajka Nauru chybí před budovou velvyslanectví v Tchaj-peji na Tchaj-wanu....

Vlajka Nauru chybí před budovou velvyslanectví v Tchaj-peji na Tchaj-wanu. Nauru přerušilo diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznalo Čínu. (15. ledna 2024) | foto: ČTK

Tchaj-wan má po volbách vztahy už jen s tuctem zemí, Nauru uznalo Čínu

  • 25
Nauru oznámilo, že přeruší diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a uzná Čínu. Vláda malého tichomořského státu uvedla, že je to v nejlepším zájmu země. Jde o prvního diplomatického spojence, který tuto změnu po sobotních parlamentních a prezidentských volbách na Tchaj-wanu oznámil. Peking rozhodnutí Nauru uvítal, Tchaj-wan obvinil Čínu, že potlačuje jeho diplomatický prostor.

Nauruská vláda se bude snažit o plné obnovení diplomatických vztahů s Pekingem. „To znamená, že Nauruská republika nebude uznávat Tchaj-wan jako samostatnou zemi, ale jako nezcizitelnou část čínského území, a od nynějška přeruší diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a nebude pokračovat v jejich rozvoji nebo oficiální výměně,“ uvádí se v prohlášení nauruské vlády.

Tchaj-wan, který od roku 1949 de facto funguje samostatně, považuje Čína za součást svého území.

Náměstek tchajwanského ministerstva zahraničí Tchien Čchung-kwang řekl, že od Nauru oznámení o tom, koho bude uznávat, přišlo náhle a že peníze, které Čína svým spojencům nabízí, výrazně přesahují sumy poskytované Tchaj-pejí. Podle tchajwanské prezidentské kanceláře Čína dlouhodobě „potlačuje tchajwanský diplomatický prostor“ a „opakovaně používá falešné sliby, aby „odlákala naše přátele“.

ANALÝZA: Tchajwanská ťafka Číně. Pro Si Ťin-pchinga je to nemalý rébus

Prezidentské volby v sobotu podle očekávání vyhrál kandidát vládnoucí Demokratické pokrokové strany (DPP) William Laj. Toto politické uskupení ale přišlo o dosavadní většinu v jednokomorovém parlamentu. Před volbami Peking označoval Laje za nebezpečného separatistu.

V reakci na rozhodnutí nauruské vlády čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že si ho cení a vítá ho. Vzkázalo Nauru, že Peking je ochotný otevřít s touto zemí novou kapitolu ve vzájemných vztazích na základě principu jedné Číny.

Reuters připomíná, že po oznámení nauruské vlády zůstává Tchaj-wanu jen 12 diplomatických spojenců. Je mezi nimi Guatemala, Svazijsko, Paraguay nebo Marshallovy ostrovy. Většina zemí světa neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát, ale udržuje s ním neoficiální vztahy. Tak je tomu například i v případě Česka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video