Most - Čína

Most - Čína - Čína zahájila stavbu jednoho z nejdelších mostů na světě. Most přes záliv Chang-čou bude měřit 36 kilometrů. Otevřen má být v roce 2009. (9. června 2003) | foto: ČTK

Čína staví jeden z nejdelších mostů

  • 1
Čína v neděli zahájila stavbu jednoho z nejdelších mostů na světě. Most přes záliv Chang-čou bude měřit 36 kilometrů. Otevřen má být v roce 2009. Záliv Chang-čou leží v centru rychle se rozvíjející hustě osídlené oblasti, která zahrnuje i čínskou obchodní metropoli Šanghaj a hlavní přístav Ning-po.

Most je součástí plánované dálnice o délce 5 200 kilometrů. Ta by měla spojit severočínskou provincii Chej-lung-ťiang s nejjižnějším městem San-ja na ostrově Chaj-nan.
 
Podle čínských médií by stavba v hodnotě 1,4 miliardy dolarů měla být nejdelším mostem, který se vypíná přes moře.

Jako vůbec nejdelší je v Guinessově knize rekordů registrován most přes jedno z jezer v americkém státě Louisiana, který má 38,5 kilometru.

Čínská vláda se v poslední době zřejmě vzhlédla ve stavbách obrovských rozměrů. Na začátku června začala Čína napouštět velkou přehradu Tři soutěsky. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Čína, Dolar

Video