Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien naznačil, že koronavirus do...

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien naznačil, že koronavirus do čínského Wu-chanu, kde vypukla epidemie, zavedla americká armáda. (5. března 2020) | foto: Profimedia.cz

Za koronavirus mohou Američané, naznačuje Čína. Propukl již na podzim

  • 915
Koronavirus do čínského města Wu-chan, kde nákaza vypukla a které bylo infekcí nejvíce postiženo, mohli rozšířit američtí vojáci. Naznačil to ve čtvrtek mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Podle nové zprávy se poprvé koronavirus objevil v čínské provincii Chu-pej již 17. listopadu. Tvrdí do hongkongský list South China Morning Post.

Číny se dotkla americká kritika, že na výskyt nového typu koronaviru čínské úřady reagovaly pomalu a nepočínaly si dost transparentně. Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Robert O’Brien ve středu prohlásil, že pomalá reakce Číny na vznik koronaviru zřejmě připravila svět o dva měsíce, během kterých se mohl připravit na epidemii.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na Twitteru, kde si podle Reuters často počíná jako zanícený bojovník, napsal, že naopak počínání Spojených států postrádá transparentnost: „Kdy se objevil pacient nula (první nakažený) v USA? Kolik lidí se nakazilo? V jakých nemocnicích se léčí? Mohla to být americká armáda, kdo rozpoutal epidemii ve Wu-chanu. Buďte transparentní! Zveřejněte údaje! USA nám dluží vysvětlení!“

Podle listu South China Morning Post mluvčí zřejmě odkazoval na účast americké armády na Armádních letních světových hrách, které proběhly v říjnu 2019 ve Wu-chanu.

Čínští mluvčí již dříve kritizovali americké představitele za nemorální a nezodpovědné komentáře přisuzující Pekingu odpovědnost za globální dopad pandemie.

První výskyt epidemie koronaviru v Číně

Doposud se mluvilo o tom, že se nemoc COVID-19 poprvé vyskytla v Číně začátkem prosince, a sice v chupejské metropoli Wu-chanu v tržnici s mořskými plody. Tam se zároveň prodávala i divoce žijící zvířata považována za pravděpodobný zdroj infekce.

List South China Morning Post s odkazem na čínské vládní údaje napsal, že podle nejnovějších zpráv byla však infekce zjištěna již 17. listopadu u 55letého obyvatele provincie Chu-pej. 

Od tohoto data se denně objevovalo v ohnisku nákazy jeden až pět nových případů. Do 15. prosince bylo v Číně registrováno 27 nakažených. První dvouciferný denní nárůst případů byl evidován 17. prosince.

O deset dní později lékařka Čang Ťi-sien z nemocnice v provincii Chu-pej sdělila čínským zdravotnickým úřadům, že záhadnou chorobu způsobuje nový typ koronaviru. Již předtím o dosud neznámé nákaze psala na sociálních sítích lékařka z Wu-chanu Aj Fen, ale úřady ji umlčely.

Buďte vděční straně, nabádalo vedení Wu-chanu občany. Teď sklízí kritiku

V poslední den loňského roku již bylo infikovaných v Číně 266 a první den letošního roku 381. Některé z těchto případů byly patrně potvrzeny zpětně. Teprve v samotném závěru roku informace začaly pronikat do světových sdělovacích prostředků.

Mezi prvními devíti listopadovými případy nákazy v Číně byli čtyři muži a pět žen ve věku mezi 39 a 79 lety. Podle listu South China Morning Post ani to ale nemusely být úplně první případy COVID-19. Žádný z nich nebyl jako „pacient nula“ zatím potvrzen, uvedl deník.

7. února 2020

Vystopování takzvaného „pacienta nula“ by poskytlo významné informace o tom, jakým způsobem a jak rychle se nákaza šířila v prvních dnech. Definitivně by také mohl být stanoven zdroj infekce a zhodnocena reakce čínských úřadů. Podle kritiků se úřady snažily začínající epidemii tajit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video