Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

USA nařídily uzavření čínského konzulátu v Houstonu. Provokace, zuří Peking

  • 64
Čínské ministerstvo zahraničí ve středu oznámilo, že Spojené státy nečekaně nařídily uzavřít čínský konzulát v Houstonu. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí USA se tak rozhodly, aby "ochránily americké duševní vlastnictví a americké důvěrné informace". Peking uvedl, že jde o provokaci.

Ministerstvo varovalo, že bude reagovat „ráznými opatřeními“, pokud Washington nezruší toto „chybné rozhodnutí“. Obvinilo americké úřady, že bez příčiny zadržovaly pracovníky konzulátu a čínské studenty, zabavovaly jejich osobní elektronická zařízení a zastrašovaly je.

Podle ministerstva daly USA konzulátu na ukončení činnosti lhůtu tři dny, informuje agentura Reuters. Mluvčí amerického ministerstva Morgan Ortagusová dále sdělila, že USA nebudou tolerovat ohrožování americké suverenity ze strany Číny a zastrašování amerických občanů. Prezident Donald Trump podle mluvčí trvá na principech rovnosti a vzájemnosti v americko-čínských vztazích. 

Americké ministerstvo spravedlnosti v úterý obvinilo dva čínské hackery ze série hackerských útoků na cíle po celém světě včetně společností pracujících na vývoji vakcíny proti koronaviru. USA tvrdí, že hackeři spolupracovali s čínským ministerstvem státní bezpečnosti.

Houstonští policisté a hasiči v úterý večer prověřovali zprávy, že na dvoře čínského konzulátu se pálí dokumenty v nádobách, které vypadají jako odpadkové koše na papír. Svědci sdělili stanici KPRC-TV, že byl cítit hořící papír.

Podle svědků hasiči obkroužili budovu, ale nešli dovnitř. Policie uvedla, že nemá právo vstoupit do budovy. Podle hasičů plameny byly později uhašeny. 

Podle údajů na internetových stránkách čínského velvyslanectví v USA se na americkém území nachází kromě ambasády ve Washingtonu pět konzulátů, a to v New Yorku, Chicagu, San Francisku, Los Angeles a Houstonu.

Zatím nejmenované zroje podle Reuters uvádějí, že Peking recipročně zvažuje uzavřít americký konzulát ve velkoměstě Wu-chanu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video