Chorvatská policie vyšetřuje identitu neznámé ženy.

Chorvatská policie vyšetřuje identitu neznámé ženy. | foto: Chorvatská policie

V Chorvatsku našli na skále zraněnou a zesláblou ženu. Nezná svou identitu

  • 24
Chorvatská policie požádala veřejnost o pomoc s identifikací ženy, kterou objevila na skalním výběžku u ostrova Krk. Žena podle ní mluví perfektní angličtinou, ale nedokáže říct, kdo je ani odkud pochází. Jak se na místo dostala, rovněž není jasné.

Server 24Sata uvedl, že asi šedesátiletá žena má na těle řadu modřin a odřenin. Poprvé ji předminulou neděli v deset hodin ráno spatřil rybář, podle něhož seděla na skále v zátoce poblíž vesnice Soline na severu ostrova.

Rybář se obával, že by jeho loď mohla při záchraně najet na mělčinu, a tak zalarmoval policii, která na místo vyslala záchranáře. Ti se ovšem autem nemohli dostat až k ženě, takže vystoupili a šli tři kilometry pěšky.

Místní úředníci uvedli, že dotyčná měří 165 centimetrů, má světlé vlasy po ramena a modré oči. Na sobě měla růžový klobouk proti slunci, pruhované tričko a tmavé kalhoty. Nenašli u ní žádné doklady ani telefon.

Podle záchranářů se zdá, že venku strávila několik nocí. Když se k ní dostali, byla tak zesláblá, že se nedokázala napít bez pomoci. Žena je momentálně v péči lékařů v nemocnici v Rijece na chorvatské pevnině.

„Je to velmi zvláštní, že v této oblasti vůbec byla. Je to extrémně nepřístupná část zálivu, se strašně ostrými kameny, doslova jako břitvy, které vám rozříznou gumu na podrážkách u bot,“ uvedl jeden z místních obyvatel, podle něhož se v oblasti občas vyskytují divoká prasata.

Pomáhat a radit turistům. Čeští policisté zase vyjedou do Chorvatska

Další z obyvatel Soline listu The Guardian řekl, že žena určitě nebydlela ve vesnici, protože by ji místní poznali. Dodal, že se domnívá, že „se mohla ztratit na procházce, upadnout a po úderu do hlavy ztratit paměť“.

Policie uvedla, že nyní prochází registrem pohřešovaných osob a objíždí hotely, bytové komplexy, kempy a další rekreační zařízení v okolí s fotografií nalezené v naději, že ji někdo pozná. Lidé, kteří ji poznají, se mají na policii obrátit telefonicky či prostřednictvím emailu.

Ostrov Krk má 405 čtverečních kilometrů a je největším ostrovem v Jaderském moři. Obývá ho sedmnáct tisíc lidí a s pevninou ho spojuje most. Nachází se asi třicet kilometrů od Rijeky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video