Čech nafotil 37 holčiček a 3 chlapce. Ilustrační foto.

Čech nafotil 37 holčiček a 3 chlapce. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Chorvatsko obžalovalo Čecha kvůli fotografování nahých dětí

  • 351
Chorvatské státní zastupitelství v Rijece obžalovalo padesátiletého Čecha z narušování sexuální svobody a z mravnostního deliktu. Podle obžaloby na místních plážích fotografoval nahé děti. Čechovi hrozí až 8 let vězení. Podle policie nafotil takřka 2 600 fotografií nahých dětí.

O obžalobě padesátiletého českého občana dnes informoval chorvatský zpravodajský server javno.com. Odvolává se na informace z webu státního zastupitelství.

Muž byl zadržen 9. července. Nahé děti podle obžaloby fotografoval na plážích ostrova Krk mezi 4. a 9. červencem. - čtěte Chorvati zadrželi Čecha, který na pláži fotil nahé děti

Policie v jeho fotoaparátu našla 2 589 fotografií nahých dětí. Jejich věk se pohyboval mezi třemi a šesti roky. Padesátiletý Čech celkem nafotil 37 holčiček a tři chlapce.

"Tento občan České republiky si vyslechl obvinění ze zneužívání malých dětí k pornografii a následného obchodování s pořízenými materiály," řekla iDNES.cz mluvčí okresního soudu v Rijece Sandra Juranovičová.

Iniciály obžalovaného jsou podle serveru javno.com J.J. Od svého zatčení sedí ve vazbě právě v Rijece, kde bude zřejmě i souzen. Státní zástupce navrhl vazbu prodloužit. Čech v ní může zůstat dva měsíce, má ale také možnost se proti obžalobě odvolat.

Česká ambasáda případ neřeší. "My to nesledujeme. On už po zatčení projevil výslovné přání, aby zastupitelství nebylo kontaktováno," řekl iDNES.cz český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Bližší informace o povaze a závažnosti nafocených snímků tak nemá.

České turisty by to poškodit nemělo, říká konzul

Čecha udali místní obyvatelé a návštěvníci pláže. "Rádi bychom poděkovali lidem, kteří informovali policii, za jejich včasnou reakci," vzkázala jim chorvatská policie.

Podle serveru www.pressonline.rs vydala česká ambasáda po zatčení prohlášení, že padesátiletý Čech udělal svým chováním ostudu celé České republice.

Konzul Pavel Bednář ale o žádném takovém prohlášení neví. "České turisty by to poškodit nemělo. Ale je to samozřejmě nepříjemné, když se píše, že tu takové věci dělá Čech," řekl Bednář iDNES.cz.

Citlivý případ řeší i mezinárodní policie Interpol. Muži teoreticky hrozí až osm let vězení, reálně ale dostane zřejmě nejvýš pět roků. Vyšší tresty totiž Chorvatsko u podobných přečinů dává jen recidivistům.

Podle Bednáře je zatím předčasné mluvit o vydání padesátiletého muže do Česka, nejdřív musí proběhnout soud. "To předání může být uděláno opět jen na základě jeho žádosti," dodává konzul.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video