Chlapec z Fazolova je krok od vrcholu

  • 14
John Edwards se možná ještě vrátí, napsala MF DNES, když muž, jenž byl překvapením demokratických primárek, hodil flintu do žita. Už se vrátil. Vypadá jako živý americký sen. Chlapec z Dolního Fazolova, jenž se vyšvihl, nadělal jmění, přesto ale zůstal jedním z rodného městečka.

To, že jednou může skončit v Bílém domě, by před časem nenapadlo ani jeho samého. Neznámý senátor s megawattovým úsměvem působil jako člověk do počtu, ale nakonec dokázal přesvědčit miliony.

"Je lepší než Bill Clinton," řekl o něm James Carville, architekt Clintonovy kampaně v roce 1992. Chlapecky působící muž, jenž nevypadá na svých 51 let, umí opravdu dobře zpracovávat dav.

Hovořit přesvědčivě k lidem se naučil v soudních síních, když jako advokát hleděl do očí porotcům. Je radost sledovat ho v televizi. Klidně byste mu dali svůj hlas. Věříte mu, že říká pravdu. Přesvědčí vás o tom, že stále vidí život jako syn chudého jižanského dělníka, i když víte, že mezitím už stačil vydělat miliony.

Kerry vyrazil na cestu s Edwardsem - čtěte ZDE

Tou ironií nemá být řečeno, že Edwards je podvodník. Jen ovládá svou profesi: když hovoří s davem, jako by mluvil k porotcům. Naučil se to během dvaceti let, kdy se jako právník učil formulovat myšlenky a usměrňovat svoji energii.

Když kritizuje, udeří pěstí jemně do prostoru. Když říká, že chce, aby se Amerika stala opět "paprskem pro svět", vypadá náhle jako socha Svobody, protože má pravou paži vztyčenou. Využívá dokonale svého původu.

V televizních reklamách a před nabitými sály stavěl na tom, že díky svému životopisu musí rozumět životům Američanů a jejich obavám, jež nikdy nemohou pochopit ti privilegovaní, tedy Bush ani Kerry. Zdálo se, že o lidi má opravdu zájem.

Když Edwards mluví o životních problémech, skutečně ví, o čem je řeč. Na studium si musel vydělávat, na vrchol se dostal vlastní pílí a inteligencí. Pak však poznal i bolest. V roce 1996 se zabil v autě jeho šestnáctiletý syn Wade. To změnilo i jeho život: opustil svoji profesi a dal se na politiku. Muž, jenž má schopnosti, kouzlo i miliony, nyní stojí krok pod vrcholem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video