Francouzský prezident má pravomoci i vrchního velitele ozbrojených sil.

Francouzský prezident má pravomoci i vrchního velitele ozbrojených sil. | foto: Reuters

Chirac zachrastil jadernými zbraněmi

  • 76
Pokud by někdo podnikl teroristický útok na Francii, byla by připravena odpovědět za pomoci jaderných zbraní. Oznámil to samotný Jacques Chirac. Francie podle něj musí být v zájmu své bezpečnosti schopna tvrdě zakročit proti výpadům nepřátelských mocenských center.

Chirac to uvedl ve svém úterním projevu, který pronesl během návštěvy na jaderné podmořské základně na severozápadě Francie. Řekl, že na obecné vojenské politice, která vylučuje použití jaderných zbraní ve válečném konfliktu, se nic nemění. Zároveň ovšem poukázal na zvyšující se hrozbu, kterou Francie ze strany terorismu pociťuje.

"Představitelé zemí, které by proti nám chtěli použít teroristické prostředky nebo zbraně hromadného ničení, si musejí být vědomi toho, že budou čelit odpovídající reakci z naší strany," prohlásil francouzský prezident.

Chirac, který je současně vrchním velitelem ozbrojených sil, poprvé takto jasně vyjádřil možnost jaderné odpovědi na případný teroristický útok. Neuvedl už, zda by jeho země byla schopna použít jaderných hlavic také jako preventivního prostředku k zastrašení eventuální hrozby ze strany některého státu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video