Sám Pinochet odsouzen nebyl. V prosinci 2006 zemřel.

Sám Pinochet odsouzen nebyl. V prosinci 2006 zemřel. | foto: Reuters

Chile zatklo stovku Pinochetových vojáků kvůli únosům a vraždám

  • 25
V Chile bylo zatčeno téměř sto bývalých vojáků a tajných policistů z éry diktátora Augusta Pinocheta. Budou ze zodpovídat ze 42 únosů a vražd v rámci operace Colombo. Při ní bylo v roce 1975 zlikvidováno celkem 119 Pinochetových odpůrců.

Někteří zadržení pracovali pro obávanou tajnou službu DINA. Ta mimo jiné provozovala mučící střediska, ve kterých stovky lidí zemřely nebo zmizely beze stopy.

Vyšetřován je i bývalý šéf DINA Manuel Contreras, který je již ve vězení za jiné zločiny.

Pinochetova tajná policie tehdy vysvětlovala, že mnoho zmizelých uteklo ze země, a později tvrdila, že přišli o život při střetech mezi radikálními levicovými skupinami.

Chile se dlouho potýkalo s potrestáním zločinů té doby a rodiny obětí tvrdí, že někteří obvinění vyvázli s příliš lehkými tresty. Zatím bylo za zločiny z období diktatury odsouzeno asi dvacet členů bezpečnostních složek a do pondělí bylo vyšetřováno 380 lidí. Předtím se zatýkání omezovala na malé skupinky nebo jednotlivce.

Sám Pinochet soudu unikl. V prosinci před dvěma lety totiž zemřel. Zemi vládl v letech 1973 až 1990. K moci mu pomohla americká CIA, s jejíž pomocí svrhl socialistického prezidenta Salvadora Allendeho.

Za Pinochetovy vlády bylo zabito kolem tří tisíc lidí, třicet tisíc bylo mučeno nebo vězněno a dvě stě tisíc uprchlo do exilu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video