Chile po 150 letech vrací sochu moai zpět na Velikonoční ostrov

  • 2
Chile vyhovělo žádosti domorodých obyvatel Velikonočního ostrova a vrátí zpět na ostrov jednu ze soch moai, kterou odvezlo chilské námořnictvo před 150 lety. Dílo v minimalistickém stylu, které je pro ostrov v Tichém oceánu typické, bylo doposud součástí expozice národního muzea. Domorodci z ostrova požádali o její navrácení v roce 2018.

Zaměstnanci chilského národního muzea začali připravovat sochu, která podle odhadů váží přes 700 kilogramů, na přepravu do přístavu Valparaíso, odkud se příští pondělí vydá na pětidenní plavbu. Navrácená socha bude na Velikonočním ostrově vystavena v archeologickém muzeu.

„Je to poprvé, co se socha moai vrátí z kontinentu na (Velikonoční) ostrov,“ uvedla chilská ministryně kultury Consuelo Valdésová. Podle vědeckého ředitele muzea v Santiagu de Chile Cristiána Beckera je navrácení sochy vstřícným gestem vůči domorodým národům.

Návrat sochy žádaly po chilských úřadech iniciativy domorodého obyvatelstva. „Pro mě i pro můj lid je zásadní, aby se socha moai vrátila do rodné země,“ řekla agentuře AFP jedna z představitelek původních obyvatel Veronica Tuquiová. 

Iniciativy také žádají, aby Britské muzeum v Londýně vrátilo další sochu, kterou z ostrova v roce 1868 nelegálně odvezlo britské námořnictvo. To pak dílo s názvem Hoa Hakananai’a, které váží čtyři tuny a měří přes dva metry, darovalo královně Viktorii.

Vědci odhalili tajemství soch na Velikonočním ostrově. Označují vodu

Velikonoční ostrov je chilským územím a nachází se na půli cesty mezi Francouzskou Polynésií a Jižní Amerikou. Se zhruba 8 000 obyvateli patří k jedné z nejizolovanějších obydlených oblastí na světě. Ostrov ve světě proslavily jeho obří kamenné sochy, které vytesali místní obyvatelé mezi lety 1250 až 1500. 

Představovat mají duchy předků a mohly podle expertů rovněž označovat místa se zdrojem pitné vody. Největší ze soch váží kolem 74 tun a měří na výšku deset metrů. Jejich obličeje směřují do vnitrozemí a rozmístěny byly tak, aby tvořily prsten kolem ostrova. Některé z hlav zdobí „klobouky“ pukao z červené horniny.

Před 35 lety rozhýbal sochu na Velikonočním ostrově. Kráčela jako Golem

Jednu ze záhad, jež obklopují tyto sochy, představuje způsob, jak dokázali obyvatelé ostrova manipulovat s díly, která váží mnoho set kil i několik tun. Na tuto otázku se snažil v roce 1986 odpovědět při výpravě na ostrov i československý badatel Pavel Pavel, jemuž se podařilo rozpohybovat čtyřmetrovou sochu vážící zhruba devět tun.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video