Americký viceprezident Cheney po příletu do Ázerbajdžánu (3. září 2008)

Americký viceprezident Cheney po příletu do Ázerbajdžánu (3. září 2008) | foto: Reuters

Cheney je na Kavkaze. A vláda dá Gruzii miliardu na poválečné opravy

  • 288
USA dají Gruzii miliardu dolarů na opravy nutné po válce s Ruskem. Uvedla to šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Do regionu navíc přijel viceprezident Dick Cheney. Ráno přistál v Ázerbajdžánu, odkud se během týdne vydá do Gruzie a na Ukrajinu. Jeho cesta má mimo jiné ukázat americkou podporu postsovětských republik.

Slíbená miliardová pomoc má být rozvržena do několika let. Peníze pomohou Gruzíncům opravit infrastrukturu, kterou z velké části zničilo ruské vojsko během srpnové války.

"Ruská akce za sebou nechala následky a Gruzie potřebuje pomoc okolního světa," prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack. "Gruzínská ekonomika je silná. V minulosti prokázala trvalý růst a my chceme, aby v tomto trendu pokračovala," dodal.

Washington prý také uvažuje, že potrestá Moskvu za invazi do Gruzie přerušením lukrativní civilní jaderné spolupráce, napsala agentura Reuters.

Energetická bezpečnost na prvním místě
Viceprezident Richard Cheney je prvním americkým vysokým představitelem, který do regionu od války s Ruskem přijíždí. Cesta má ukázat, že Washington pevně stojí za postsovětskými republikami, které se cítí ohroženy politikou Moskvy.

Ovšem to není její jediný cíl. Cheney se také hodlá ujistit o bezpečných energetických dodávkách. Ázerbajdžán je důležitým dodavatelem ropy a zemního plynu, který putuje na západ právě přes Gruzii.

Z Baku se americký viceprezident přesune do Gruzie za prezidentem Michailem Saakašvilim. Toho včera šéf Kremlu Dmitrij Medveděv nazval politickou mrtvolou. Medveděv také prohlásil, že Washington by měl svou podporu Saakašvilimu přehodnotit.

Z Tbilisi se Cheney vydá na Ukrajinu, jež spolu s Gruzií usiluje o vstup do NATO a ve vzdálenější budoucnosti i do Evropské unie. Ukrajině momentálně hrozí rozpad vládní koalice. Prezident Juščenko dnes oznámil, že jeho strana chce kabinet opustit, protože hlavní koaliční partner, strana premiérky Julie Tymošenkové, moc spolupracuje s proruskou opozicí. - o situaci na Ukrajině si přečtěte zde

Bezprostředním podnětem k cestě Richarda Cheneyho na Kavkaz a Ukrajinu byla pochopitelně nedávná válka Gruzie s Ruskem a její následky. Hlavně vyhlášení nezávislosti Abcházie a Jižní Ostetie a jejich uznání Moskvou.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video