Íránský prezident Ahmadínežád na vojenské přehlídce v Teheránu (18. dubna 2010)

Íránský prezident Ahmadínežád na vojenské přehlídce v Teheránu (18. dubna 2010) | foto: AP

Chceme jednat o jaderném programu, oznámil překvapivě Írán

  • 47
Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí se v neděli překvapivě sejde s generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro atomovou energií (MAAE) Jukijou Amanem k jednání o íránském jaderném programu. Oznámila to dnes ve Vídni mluvčí MAAE Gill Tudorová, kterou citovala agentura DPA.

Podle západních diplomatů ve Vídni Mottakí předtím požádal o rozhovor se svým rakouským kolegou Michaelem Spindeleggerem.

Írán se očividně snaží odvrátit hrozící nové hospodářské sankce, a hledá proto kontakt s nestálými členy Rady bezpečnosti OSN, konstatovala DPA.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes odcestoval k jednáním do Ugandy, která je v současnosti rovněž nestálým členem RB OSN.

Írán obohacuje již několik let uran s tvrzením, že jeho jaderný program je výhradně mírový a zaměřený na rozvoj energetiky. Mnoho zemí v čele s USA však íránský režim podezřívá, že usiluje o výrobu atomové bomby. USA a jejich spojenci v současnosti naléhají v RB OSN na rychlé přijetí rezoluce o nových, zpřísněných sankcích vůči Teheránu. Ty by měly podle amerického návrhu rezoluce zakotvit kompletní zbrojní embargo proti Íránu.

Americký viceprezident Joe Biden ve čtvrtek řekl, že nové sankce OSN proti Íránu lze očekávat koncem dubna či začátkem května. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že nové sankce podpoří i Čína. Ta jako jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta se zpravidla vyjadřuje zdrženlivě k podobným opatřením. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes v rádiu Echo Moskvy prohlásil, že Rusko považuje sankce OSN vůči Teheránu za "nevyhnutelné".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video