Aktivisté protestující proti těžbě ropy v Británii před vjezdem do terminálu v Kingsbury nedaleko Birminghamu (14. září 2022) | foto: Profimedia.cz

Český ekologický aktivista dostal v Londýně podmínku, zablokoval dálnici

  • 34
Český ekologický aktivista dostal ve čtvrtek od londýnského soudu šestiměsíční trest odnětí svobody s odkladem na dva roky za to, že v listopadu spolu s dalšími zablokoval okružní dálnici okolo Londýna, která je jednou z nejfrekventovanějších v zemi.

Deník Daily Mail uvádí, že Arne Springorum, který se účastnil řady podobných protestů i v Česku, se spolu dalšími příznivci hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) dožadoval zastavení nových projektů těžby ropy a plynu v Británii tím, že se spustil z konstrukce dálničního značení.

Podle vyšetřovatelů hrozilo, že kvůli němu i dalším protestujícím řidiči ztratí pozornost nebo na jejich auta něco spadne. Policie proto na více než dvě hodiny značnou část dálnice M25 uzavřela.

Šílenství aktivistů sílí. Útočí na ferrari, lepí se k podlaze, cákají jídlem

Padesátiletý Springorum, který má české i německé občanství, ve čtvrtek před budovou soudu zdůraznil, že se při svém protestu snažil předejít zbytečnému poškození řidičů a cestujících v autech. Neměl na sobě prý nic, co by mohlo spadnout, a před akcí absolvoval lezecký výcvik.

Daily Mail si všímá také toho, že Springorum mnohasetkilometrovou cestu z Prahy na čtvrteční 15minutové soudní stání absolvoval autobusem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video