Sadaj Nazarov kandiduje v ázerbájdžánských volbách

Sadaj Nazarov kandiduje v ázerbájdžánských volbách - Vysokoškolský učitel a někdejší politický uprchlík v ČR Sadaj Nazarov kandiduje v parlamentních volbách v Ázerbájdžánu. | foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český „chráněnec“ Nazarov kandiduje v Ázerbájdžánu

  • 1
V Ázerbájdžánu se konají parlamentní volby. Mezinárodní pozorovatelé se obávají korupce a manipulace s výsledky. Kandiduje i někdejší uprchlík a český "chráněnec" Sadaj Nazarov. Chce přispět k vytvoření demokracie k zemí.

Bývalý poradce ázerbájdžánského premiéra prožil osm let v Česku. V polovině 90. let mu v jeho rodné zemi hrozilo zatčení za politickou činnost.

V roce 1997 získal azyl v České  republice. Počátkem letošního roku odletěl i přes varování českých úřadů do vlasti, kde chtěl navštívit nemocného otce.

Byl zatčen, obviněn z vlastizrady a několik týdnů vězněn. Po  intervenci českých úřadů, Rady Evropy a EU byl zbaven všech obvinění a vrátil se do ČR, kterou považuje za svůj druhý domov. - více zde

Nepíšu zákony, sháním vodu
V nedělních parlamentních volbách kandiduje v oblasti na hranicích Náhorního Karabachu. Část jeho volebního obvodu tvoří území okupované Armény, volební kampaň proto vedl i v uprchlických táborech.

"Ázerbájdžánský poslanec to není evropský poslanec. Ten netvoří zákony, ale na každém rohu se musí starat, otevírat brány, které jsou obyčejnému občanu zavřeny. Musí se starat o silnice, elektřinu, vodu na zahrádku, bránit lidi před vyděrači - má spoustu práce," vyjmenoval Nazarov.

K tomu, aby se alespoň  něco začalo v Ázerbájdžánu měnit, by podle něj stačilo "20 statečných" - odvážných, nově myslících lidí. "Dalších 60 se pak přidá, dnes ale nemají odvahu," míní politik.

Dvacítku reformátorů prý Ázerbájdžán má a podle Nazarova se tito lidé dostanou i do parlamentu.

Prezident je nový člověk, míní Nazarov
Profesor ale není ve výrazné opozici proti současnému prezidentovi Ilchamu Alijevovi. Hlava státu je totiž podle něj novým typem politika.

"Tady říkají, že je to syn, následník trůnu. Ale je to nový politik. Budu ochotně následovat jeho politiku, protože chce spolupracovat s civilizovaným světem," řekl Nazarov.

Alijev se podle něj musí zbavit lidí, kteří kolem něj zůstali po jeho  autoritářském otci Gejdaru Alijevovi. Už za jeho dob totiž prý opozice spíše doplňovala vládní činitele.

Revoluce ve stylu těch, které se loni a předloni přehnaly Ukrajinou a Gruzií, ale není podle něj potřeba. Příprava na dnešní parlamentní volby prý už nyní hodně změnila.

Nazarov je přesvědčen, že má šanci vyhrát, pokud nedojde k manipulaci s volebními výsledky. "Nebude mi ale vadit, když nebudu poslancem nebo ministrem, stačí když budu tady. Hodně lidem na mě záleží. Jako profesor, který má autoritu, budu vysvětlovat a pomáhat dalším," uvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video