Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

ČR si polepšila v žebříčku vnímání korupce, zůstává však za Rwandou

  • 99
Česko si letos polepšilo v žebříčku vnímání korupce ve veřejném sektoru, ale jen mírně. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila organizace Transparency International. Stouplo na 54. místo z loňské 57. příčky. Stejný počet bodů jako ČR získalo Lotyšsko, Malajsie a Turecko.

V žebříčku si polepšilo i Slovensko, které je letos společně s Chorvatskem 62., polepšilo si tak o čtyři příčky. Česko se Slovenskem patří tradičně k nejhorším zemím v rámci EU i celé Evropy vůbec. Horší známky mají už jen Itálie a balkánské státy (kompletní výsledky si můžete prohlédnout zde).

Žebříček

Žebříček je sestavován na základě výsledků průzkumů, v nichž respondenti hodnotí schopnost vládních institucí potlačovat a postihovat korupci, účinnost protikorupčních opatření, rozsah korupce v institucích a veřejné správě, míru transparentnosti fungování institucí, míru zneužívání veřejných funkcí a veřejných prostředků.

"Já pevně věřím, že posun v tom žebříčku bude začátek trendu, nicméně to ukážou teprve následující léta," uvedl premiér Petr Nečas, podle něhož však žebříček TI nepředstavuje relevantní měřítko korupce v daných zemích, ale vyjadřuje spíše pocity respondentů.

Česko letos získalo 49 bodů ze stovky možných, Slovensko 46 bodů. S 90 body se o první místo dělí Dánsko, Finsko a Nový Zéland, nad 80 bodů má ještě devět zemí, z toho šest ze severozápadní části Evropy. Ze středoevropských zemí je například Německo 13., Rakousko 25., Polsko 41. a Maďarsko 46.

Pro zajímavost: Spojené státy jsou 19., Čína 80. a Rusko 133. Na chvostu se o 174. místo dělí Afghánistán, Severní Korea a Somálsko.

Před Českem, kde si vláda Petra Nečase vytkla boj s korupcí za jeden z hlavních cílů, zůstává například africká Rwanda, která si oproti loňskému roku pohoršila o jednu příčku (z 49. místa klesla na 50. místo), nebo Portoriko, jež si naopak o šest příček polepšilo (loni bylo 39., letos se dělí o 33. až 35. pozici) (loňské výsledky naleznete zde).

"Aniž bych chtěl bagatelizovat případnou míru korupce v naší zemi, tak je potřeba brát v potaz to, že se jedná skutečně o měkká data," okomentoval průzkum Nečas. 

V ČR stále chybí kvalitní zákony i kontrola hospodaření státu

Česká odbočka TIC v tiskové zprávě dále uvádí, že dlouhodobě upozorňuje na nutnost přijmout priority protikorupční strategie, a sice kvalitní zákony o úřednících, o financování politických stran či o státním zastupitelství. Neméně důležité je prý posílit kontrolu hospodaření státních firem.

Pořadí

1.-3. Dánsko (90 bodů)
1.-3. Finsko (90)
1.-3. Nový Zéland (90)
4. Švédsko (88)
5. Singapur (87)
...
54.-57. Česká republika (49)
54.-57. Lotyšsko (49)
54.-57. Malajsie (49)
54.-57. Turecko (49)
...
174.-176. Afghánistán (8)
174.-176. Severní Korea (8)
174.-176. Somálsko (8)

Všechny výsledky naleznete na webu Transparency International

"Nezapomínejme na řadu dalších, méně často zmiňovaných oblastí, kde dochází k obrovskému plýtvání: evropské fondy, předimenzované IT zakázky, chybějící regulace vodárenství nebo zoufalé hospodaření Státních hmotných rezerv," podotkl k letošnímu žebříčku David Ondráčka z organizace.

"Chce-li vláda, aby Česká republika dosáhla v indexu CPI lepších výsledků, musí být její protikorupční politika hodnověrnější, ale musí ji také podpořit dostatečnými finančními a lidskými zdroji. Bez lidí a peněz žádná strategie nic nevyřeší," dodal Radim Bureš z TI.

Transparency sestavuje index od roku 1995. Česko se v něm poprvé objevilo o rok později, kdy s doposud nejlepším hodnocením 5,37 bodu (na stupnici platné do loňska od 0 do 10, kde 10 znamená téměř bez korupce) skončilo na 25. místě z 54 hodnocených zemí.

Od té doby vnímání korupce v zemi rostlo a Česko se v roce 2002 propadlo až na 3,7 bodu (52. až 56. místo ze 102 zemí). Od té doby se pozice země v žebříčku zlepšovala, nejlepší byla v letech 2007 a 2008, kdy ČR získala 5,2 bodu a mezi 180 státy světa figurovala na 41., resp. 45. místě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video