Černohorský prezident Filip Vujanovič

Černohorský prezident Filip Vujanovič | foto: Profimedia.cz

Černohorský parlament vyhověl vládě a rozpustil se. Budou volby

  • 1
Parlament Černé Hory se sám rozpustil, a umožnil tak prezidentu Vujanovičovi vypsat předčasné volby. Žádala o to vláda, která chce získat mandát na plné čtyřleté období. Kabinet chce stabilizovat zemi a co nejvíc ji přiblížit k Evropské unii.

Pro rozpuštění parlamentu hlasovalo 42 poslanců, proti bylo 13 a devět zákonodárců z 64 přítomných se zdrželo. Vujanovič má teď do konce týdne oznámit, kdy Černohorci vyrazí hlasovat. Podle zákona se předčasné volby musejí konat do šedesáti dnů od rozpuštění parlamentu.

K takovému vývoji došlo na žádost kabinetu, který chce získat "plný, čtyřletý mandát", aby mohl "zvládnout mnoho zásadních úkolů" v rámci procesu přibližování země k Evropské unii. Opozice naproti tomu vládu obvinila, že chce posílit vlastní pozici dřív, než země začne pociťovat dopady globální ekonomické krize.

Černá Hora čeká na dopady ekonomické krize

Černá Hora se oddělila od Srbska 3. června 2006 na základě výsledku květnového referenda. - přečtěte si Černohorci vyhlásili nezávislost na Srbsku

Poslední volby se konaly krátce po získání samostatnosti 10. září 2006. Výrazně v nich zvítězila Koalice pro evropskou Černou Horu, tvořená Demokratickou stranou socialistů Černé Hory (DPS CG) premiéra Mila Djukanoviče a Sociálnědemokratickou stranou. Výzkumy preferencí naznačují, že tato formace má velké šance vyhrát i v nynějších předčasných volbách.

Černá Hora dosáhla v letech po osamostatnění dvojciferného procentního růstu HDP. Ekonomický rozkvět byl především výsledkem zahraničních investic. Pro loňský rok je očekáván růst osm procent HDP.

Odborníci Mezinárodního měnového fondu ale pro nejbližší dva roky předpovídají Černé Hoře růst jen dvě procenta.

Podgorica podepsala předloni stabilizační a asociační dohodu s EU. Ta je prvním krokem k plnému členství, na jejím základě získává země od Evropské unie výhody i peníze. Loni v prosinci země formálně požádala o vstup do EU. - čtěte Černá Hora požádala o vstup do Evropské unie

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video