Černohorský prezident Milo Djukanovič (30. srpna 2020)

Černohorský prezident Milo Djukanovič (30. srpna 2020) | foto: Reuters

Černé Hoře nakonec povládne opozice, prozápadní prezident uznal prohru

  • 24
Černohorský prezident Milo Djukanovič uznal neúspěch své Demokratické strany socialistů (DPS) v nedělních parlamentních volbách. Podle svých slov je připravený odejít do opozice. Současné opoziční strany ohlásily, že chtějí jednat o sestavení vlády bez DPS. Djukanovič se svou stranou vládne Černé Hoře od roku 1991 a prvotní odhady výsledků mluvily o jeho opětovném vítězství.

„Jsme připraveni přijmout výsledky těchto voleb, být zodpovědnou a nejsilnější opoziční stranou,“ uvedl Djukanovič. Výsledky parlamentních voleb, kterých se zúčastnil rekordní počet voličů, byly velmi těsné. Prezidentova DPS získala 29 mandátů, opoziční formace Za budoucnost Černé Hory o jeden mandát méně.

Černohorci rozhodli. Podle odhadů volby vyhrála Djukanovičova strana DPS

Rozhovory o vytvoření vládní koalice vede uskupení Za budoucnost Černé Hory s dalšími opozičními bloky, středopravicovým uskupením Mír je náš národ a blokem Černá na bílé.

Tyto tři formace mají většinu v 81členném černohorském parlamentu. Opoziční strany budou mít po ustanovení nového parlamentu tři měsíce na vytvoření kabinetu.

Uskupení Za budoucnost Černé Hory je považováno za stoupence silných vazeb na Srbsko a Rusko. Vládní DPS naopak v posledních letech prosazuje silnou orientaci Černé Hory na Západ. 

Djukonavič v úterý nařkl Srbsko, že vede proti Černé Hoře „silnou politickou a mediální agresi“ skrze státní propagandu a pravoslavnou církev. Ta stála v prosinci loňského roku v čele silných protivládních protestů.

Nařčení z vměšování do černohorských voleb odmítla srbská premiérka Ana Brnabičová. „Je vyloučeno, že by Srbsko jakýmkoliv způsobem ohrožovalo Černou Horu,“ uvedla.

Djukanovič stojí v čele Černé Hory ve funkcích premiéra či prezidenta od roku 1991. V první polovině 90. let patřil ke spojencům bývalého srbského a jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, později se však změnil ve stoupence euroatlantické integrace své země. Tu v roce 2006 přivedl nejprve k úplné nezávislosti odtržením od soustátí se Srbskem a v 2017 do NATO.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video