Albánský prezident jde hlasovat v parlamentních volbách.

Albánský prezident jde hlasovat v parlamentních volbách. | foto: Reuters

Bývalý kosovský povstalec se prohlásil za vítěze voleb

  • 102
Podle předběžných výsledků voleb v jihosrbské provincii Kosovo zvítězila Demokratická strana Kosova (PDK), jejíž lídr, bývalý povstalecký velitel kosovských Albánců Hashim Thaçi, se již sám prohlásil za vítěze. Thaçi svým voličům slibuje rychlé vyhlášení nezávislosti provincie.

Po sečtení většiny hlasů se dle nevládní organizace Demokracie v akci pro Thaçiho formaci vyslovilo 35 procent voličů, zatímco dosud nejsilnější kosovskoalbánské straně Demokratickému svazu Kosova (DSK) prezidenta Fatmira Sejdia vyjádřilo podporu 23 procent Albánců. Konečné výsledky by měly být známy v pondělí.

Volby do parlamentu a obecních zastupitelstev se konaly v napjatém ovzduší před očekávaným verdiktem o budoucím statusu této jihosrbské provincie usilující o nezávislost.

Předvolební kampaň v Kosovu se odehrávala právě v tomto duchu. Hlasování provázela poměrně nízká účast, která podle prvních výsledků dosáhla sotva 45 procent.

Celkem dvacet pět politických stran a uskupení si dalo za cíl dovést provincii po volbách k nezávislosti na Srbsku. Všichni se shodují, že by budoucí vláda mohla nezávislost vyhlásit ještě v tomto roce bez ohledu na to, k jakému závěru dospějí 10. prosince jednání mezinárodní "trojky" (USA, EU, Rusko) se zástupci Srbska a kosovských Albánců.

Zřejmě i proto volby bojkotovala místní stotisícová srbská menšina, jež nezávislost rozhodně odmítá. "Srbové nehlasovali, aby nepřispěli k legitimizaci voleb organizovaných prozatímními (kosovskoalbánskými) institucemi," řekl mluvčí strany srbského premiéra Vojislava Koštunici.

Hashim Thaçi je svým vítězstvím přesvědčen, i když nejsou sečteny všechny hlasy. "Naším vítězstvím začíná nové století," řekl Thaçi jásajícím stoupencům šest hodin poté, co se uzavřely volební místnosti.


"Pro Kosovo se dnes večer změnily časy. Začíná nová éra. Občané Kosova vyslali světu poselství, že mají demokratickou zemi připravenou se zapojit do evropské rodiny," zdůraznil Thaçi, který má šanci stát se premiérem a být tím, kdo zemi přivede k nezávislosti.

Jeho strana, která vzešla z Kosovské osvobozenecké armády, jež v letech 1998-99 bojovala za odtržení Kosova od Srbska a bývalé Jugoslávie, ale nezískala dostatečný počet hlasů, aby mohla sama sestavit vládu. Bude zřejmě muset jednat o koaličním kabinetě patrně s DSK, jejímž zakladatelem byl dnes již zesnulý kosovský prezident Ibrahim Rugova.

"Hlasovala jsem pro bezpečnější budoucnost, ale zázraky nečekám. Ráda bych se dočkala nezávislosti, i když si nemohu být jista, že se tak stane," řekla agentuře AP studentka Dea Mulaová.

"Je jedno, koho jsem volil. Hlasoval jsem pro nezávislost, kterou si přejí všichni," řekl AFP nezaměstnaný učitel Nerxhivan Dauti. "Mé hlasování je důležité, aby předvedlo mezinárodnímu společenství, že jsme na nezávislost připraveni," prohlásil pekař Hamze Krasniqi.

Obyvatelé Kosova od roku 1999 volili už potřetí; pokaždé místní Srbové na důraznou radu Bělehradu hlasování ignorovali, i když je jim a dalším menšinám v místním parlamentu vyhrazeno dvacet křesel. Volby provázela zesílená bezpečnostní opatření.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video