Suharto na snímku z května 2005.

Suharto na snímku z května 2005. | foto: Profimedia.cz

Bývalý indonéský diktátor Suharto bojuje na přístrojích o život

  • 5
Bývalý indonéský prezident Suharto byl v pátek v kritickém stavu převezen do nemocnice. Šestaosmdesátiletý diktátor byl přijat s příznaky chudokrevnosti a velmi nízkým tlakem. Lékaři bojují o jeho život.

Začaly mu selhávat ledviny a zdravotníci zaznamenali i nadměrné množství tekutin v plících. "Dá se říci, že se jeho stav zhoršil, je vážnější než dřív," řekl dnes ráno doktor Joko Raharjo z nemocnice Pertamina v Jakartě.

Během dneška lékaři napojili Suharta na přístroje pro dialýzu ledvin. Jeho stav je stále vážný. "Začala dialýza. Ale je stále v kritickém stavu, protože jeho krevní tlak může kdykoli klesnout," sdělil odpoledne šéf prezidentského lékařského týmu Mardjo Subiandono. Podle něj Suharto potřebuje také druhý kardiostimulátor.

Prezident Susilo Bambang Yudhoyono vyzval obyvatele, aby se modlili za rychlé uzdravení někdejšího diktátora, informovala agentura AP. "Musíme se modlit za to, aby veškeré úsilí k jeho uzdravení bylo úspěšné. Země vždy poskytuje nejlepší lékařské ošetření bývalým nejvyšším představitelům," prohlásil Yudhoyono. 

Bývalý generál, který autokraticky vládl Indonésii 32 let, odstoupil z prezidentské funkce v roce 1998 po masových protestech, poté byl obžalován z korupce a zpronevěry 571 milionů dolarů.

Peníze údajně prostřednictvím charitativních nadací převedl na přátele a členy své rodiny. V roce 2000 ovšem indonéský soud řízení se Suhartem zastavil s odůvodněním, že jeho zdravotní stav soudní proces nedovoluje.

V posledních letech utrpěl Suharto několik infarktů, které poškodily jeho paměť a schopnost vyjadřování. Také musel podstoupit operaci tlustého střeva.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video