Bill Clinton a George Bush starší

Bill Clinton a George Bush starší - Exprezidenti USA Bill Clinton a George Bush starší u památníku obětem tsunami v thajském Phúketu. (19. února 2005) | foto: Reuters

Bush s Clintonem uctí oběti tsunami

  • 5
Bývalí američtí prezidenti Bill Clinton a George Bush starší zahájili cestu po zemích jihovýchodní Asie, které koncem prosince zasáhly ničivé vlny tsunami. Státníci měli na programu i položení věnců u památníku obětí v letovisku Phúket.

"Doufáme, že se dozvíme více o tom, jak pomoci při obnově zdevastovaných oblastí," řekl Clinton během návštěvy jedné rybářské vesnice.

Spolu s Bushem dostal od místních dětí obrázky. Na jednom je znázorněna mohutná vlna, nad níž přelétává vrtulník.

Exprezidenti mají dnes na programu ještě položení věnců u památníku obětí v letovisku Phúket, kde visí vlajky zemí, jejichž občané přišli ve vlnách o život. V jižním Thajsku zahynulo přes 5000 lidí, včetně mnoha cizinců.

V neděli odlétají Clinton a Bush do nedaleké indonéské provincie Aceh, která byla tsunami nejvíce zasažena. Tu navštívil indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono, aby se podíval na vývoj rekonstrukce oblasti. Yudhoyono navštívil improvizovanou školní třídu ve stanu v městě Banda Aceh. Žáky vyzval k trpělivosti a k pilnému učení, protože jsou prý budoucností země.

OSN v pátek oznámila, že asi 790 tisíc lidí, kteří v Acehu přežili tsunami, je stále odkázáno na humanitární pomoc a budou potřebovat potraviny ještě mnoho měsíců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video