Novou sloučeninu objevili vědci z Brna, pomoci by mohla ve farmacii, zdravotnictví i v potravinářském průmyslu

Novou sloučeninu objevili vědci z Brna, pomoci by mohla ve farmacii, zdravotnictví i v potravinářském průmyslu | foto: Masarykova univerzita v Brně

Brněnský objev bambusuril umí čistit vodu i rozvádět léky po těle

  • 9
Vědci z Masarykovy univerzity v Brně objevili novou sloučeninu, která najde uplatnění ve zdravotnictví, farmacii i v potravinářském průmyslu. Látka má tvar trubičky a dokáže například přenášet léčiva v těle. Vědci ji nazvali bambusuril a chtějí si ji nechat patentovat.

Zcela nová sloučenina, na kterou přišel vědecký tým z brněnské Masarykovy univerzity, v přírodě dosud neexistovala. Pro vědce přitom není problém připravit ji i ve větším množství.

"Může najít široké uplatnění například ve zdravotnictví, farmaceutickém průmyslu nebo v potravinářství," uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová s tím, že škola žádá o patentování nového objevu.

Sloučenina má tvar trubičky a připomíná jeden článek kmene bambusu. Podle toho také dostala jméno bambusuril.

"Bambusuril je schopen vychytávat některé látky z roztoku tak, že je uschovává ve své schránce. Látka uschovaná v dutině bambusurilu může být pak dopravena na jiné místo, kde je ze sloučeniny uvolněna. Bambusuril tedy působí jako dopravník, který látku naloží a dopraví ji z jednoho místa na místo druhé," popsal princip objevu vedoucí výzkumného týmu Vladimír Šindelář z chemického ústavu přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Ve zdravotnictví by se tak dala sloučenina využít například pro diagnózu některých druhů onemocnění. Může také čistit odpadní vody nebo v lidském těle řízeně dopravit léčivo do místa působení.

"Příprava základního bambusurilu je jednoduchá. Výchozí sloučeniny i použitá rozpouštědla jsou navíc levná a dobře dostupná,"
dodala Fojtová s tím, že vědci nyní zkoumají, jak by se dala látka aplikovat.

Pět let zkoumání

Nová sloučenina je výsledkem pětiletého výzkumu ústavu chemie. Na Masarykově univerzitě ale není prvním objevem. Za uplynulých dvacet let škola podala 28 patentových přihlášek, z toho 11 v posledních pěti letech. Uspěla s 13 patenty, nejčastěji v oborech chemie, biologie a fyzika.

"Loni získali vědci z Masarykovy univerzity patent na nový způsob regulace tvorby biomasy v rostlinách. Patentována byla také například nová metoda likvidace yperitu, plazmová tužka či objev důležitých vlastností rostlinného alkaloidu makarpinu," uzavřela mluvčí.

Novou sloučeninu objevili vědci z Brna, pomoci by mohla ve farmacii, zdravotnictví i v potravinářském průmyslu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video