Britské jednotky v Sieře Leone osvobodily rukojmí

Britským jednotkám se podařilo osvobodit šest jejich vojáků ze zajetí sierraleonských povstalců. Obě strany utrpěly při boji ztráty. Britové zaútočili na povstaleckou základnu organizace West Side Boys dopoledne. "Máme malé ztráty na naší straně," řekl představitel britských obranných sil Charles Guthrie. Podle Guthriea měla ovšem závažné ztráty strana sierraleonských rebelů.

"West Side Boys nebyli snadným protivníkem," zdůraznil generál. "Bojovali velmi tvrdě. Mezi jejich bojovníky byly dokonce i ženy a domnívám se, že některé z nich při útoku padly," dodal Guthrie.

Osvobození vojáci byli podle Guthriea posláni na britskou loď, kde se podrobí zdravotnímu vyšetření.

Generál Guthrie nepochyboval o zdaru akce
Generál Guthrie důvěřuje svým mužům natolik, že již při samotných bojích nepřipouštěl, že by se akce nemusela podařit.

"Vše nasvědčuje tomu, že jsou britští zajatci v bezpečí," řekl během akce generál. "Netuším v jakém jsou zajatci stavu, ale jistě jsou v bezpečí," řekl televizi BBC Guthrie.

"Nevím, z čeho ve své domněnce vycházet, nemáme moc zpráv, ale chci všechny upozornit: mají velkou šanci na úspěch," dodal velitel.

Rukojmích bylo původně jedenáct
Povstalecká skupina West Side Boys sestává z bojovníků, kteří podporují sesazeného prezidenta Ahmada Tejana.

Rebelové zadrželi 25. srpna 11 britských vojáků a jednoho velitele sierraleonské armády. Šest vojáků povstalci postupně propustili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video