Britským premiérem bude Sunak, nebo Trussová. Johnson se loučil jako Terminátor

  • 23
Souboj o pozici lídra Konzervativní strany a tedy i křeslo britského premiéra proběhne mezi bývalým ministrem financí Rishi Sunakem a současnou ministryní zahraničí Liz Trussovou. Při středečním hlasování vypadla někdejší ministryně obrany Penny Mordauntová. Britský premiér Boris Johnson při svých posledních interpelacích se rozloučil slovy z filmu Terminátor.

Sunak stejně jako v předchozích kolech obdržel nejvíce hlasů (137). Trussovou podpořilo 113 konzervativců, Mordauntovou 105. Výsledky oznámil předseda parlamentního konzervativního Výboru 1922 Graham Brady.

Dva zbylí kandidáti se nyní budou ucházet o přízeň členské základny Konzervativní strany napříč celou Británií. Asi 200 000 konzervativců rozhodne, koho z dvojice by raději viděli v čele vlády.

Kabinet premiéra Borise Johnsona v pondělí ustál hlasování o důvěře v britské sněmovně. Premiér tak může setrvat ve funkci do doby, než strana zvolí jeho nástupce. Jméno nového britského premiéra se veřejnost dozví 5. září.

Mordauntová se v průzkumech umisťovala na předních příčkách po boku Sunaka. Britská média ji proto považovala za jednu z favoritek.

Hasta la vista, baby, prohlásil Johnson

Johnson před Dolní sněmovnu předstoupil při svých posledních středečních interpelacích v pozici premiéra. Svého nástupce vyzval ke snížení daní a omezování regulací „kde to jen bude možné“.

„Pomohli jsme, já jsem pomohl, dostat tuto zemi skrz pandemii (nemoci covid-19) a pomohl jsem zachránit jinou zemi před barbarstvím. To je upřímně dost na to, aby člověk mohl s klidem pokračovat. Mise z většiny splněna,“ prohlásil Johnson.

Johnson oznámil rezignaci. Premiérem zůstane do zvolení nového lídra strany

„Všem tu děkuji a hasta la vista, baby! (’na viděnou, bejby!’)“, pronesl Johnson k parlamentu, čímž citoval titulní postavu Arnolda Schwarzeneggera z druhého dílu amerického akčního filmu Terminátor. Poté za hlasitého potlesku svých příznivců i posměšků odpůrců opustil Dolní sněmovnu.

7. července 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video