Mladíkovi hrozí oprátka, jeho přítele už Ahmadínežádův režim údajně popravil. Ilustrační foto.

Mladíkovi hrozí oprátka, jeho přítele už Ahmadínežádův režim údajně popravil. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Británie íránského homosexuála nevyhostí, ministryně lordům vyhověla

  • 250
Britská ministryně vnitra vyhověla žádosti více než 60 členů Sněmovny lordů, kteří žádali o azyl pro íránského homosexuála. Tomu v rodné zemi hrozí trest smrti. Ministryně Jacqui Smithová rozhodla, že případ má být přešetřen a vyhoštění odloženo.

Britské ministerstvo vnitra sice uznává, že homosexuálové jsou v Íránu popravováni, ale odmítá tvrzení, že by byli systematicky pronásledováni. I proto původně zamítli Mehdímu Kazemímu udělit azyl.

Íránec přijel do Velké Británie studovat v roce 2005, protože zde má strýce, který v království žije 30 let. Před časem se ale dozvěděl, že íránské úřady údajně popravily jeho intimního přítele, protože v této republice je homosexualita protizákonná. Kazemí pak požádal o azyl na britských ostrovech, ale neuspěl. - čtěte Íránskému homosexuálovi hrozí oprátka

Zkoušel to i v Nizozemsku, ale tamní soud jeho žádost zamítl, protože už o azyl jednou požádal v Británii. Podle deníku Independent má být Kazemí z Nizozemska deportován během několika dní.

Smithová dnes vydala prohlášení, že "s ohledem na nové okolnosti" by měl být případ "znovu zvážen".

Britské ministerstvo vnitra zachovávalo doposud mlčení, protože jednotlivé případy zpravidla nekomentuje. Uvedlo předtím, že na případu pracovali experti a že Kazemí má možnost se proti rozhodnutí bránit před soudy a pokud by nařídily přezkoumání případu, je ministerstvo povinno to udělat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video