Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Západ Evropy bičuje bouře Ciarán. Kvůli pádům větví zemřelo nejméně sedm lidí

  9:44aktualizováno  18:22
Nejméně sedm lidí zemřelo na západě Evropy po úderu bouře Ciarán. Ta ve čtvrtek vyvracela stromy a zaplavovala ulice měst od Velké Británie přes Francii po Německo. Na řadě míst byla přerušena silniční i železniční doprava, aerolinky zrušily stovky letů. Více než milion domácností je bez proudu a úřady varují, že mohou přijít další záplavy.

Dva lidé včetně pětiletého dítěte podle televize RTBF zemřeli v belgickém městě Gent, když na ně na různých místech spadly větve stromů. Místní pořádkové síly vyzvaly obyvatele, aby se vyhýbali parkům a hřbitovům. Další člověk byl těžce zraněn u Antverp, když se na něj zřítila opěrná zídka.

Francie hlásí dva mrtvé a šestnáct zraněných, často zasahujících hasičů. Jednou z obětí je řidič, na jehož kamion spadl strom nedaleko města Remeš na severu země. Agentura ANSA varuje, že večer by mohla bouře dorazit do severní Itálie.

Padající stromy zabíjely podle médií ve městě Venray na jihovýchodě Nizozemska a ve španělské metropoli Madridu, kde v jednom z parků zemřela třiadvacetiletá žena. Vyvrácený strom v důsledku bouře zabil na kopci Rammelsberg v severní části Německa mladou ženu. Ta byla na kopci vysokém přes 600 metrů v doprovodu svých dvou dětí a manžela, když jí padající strom způsobil smrtelná zranění. Záchranáři už ji nedokázali oživit.

Bouře Ciarán zasáhla anglické pobřeží. (2. listopadu 2023)

Podle německých hasičů je bouře, označovaná v Německu jako Emir, výrazně silnější, než se čekalo. Německá meteorologická služba vydala varování před bouří zejména pro části pobřeží Severního moře. Také u Baltského moře fouká silný vítr. Poryvy v Bretani na severozápadě Francie místy dosáhly rychlosti až 207 kilometrů v hodině, více než stokilometrovou rychlost hlásí mnoho míst v dalších zemích.

Bouře výrazně zasáhla do dopravy. Jen nizozemská letiště zrušila stovky letů, omezen je i letecký provoz v Belgii. Velká Británie přerušila letecké spojení s ostrovy Jersey a Guernsey, na nichž jsou podle stanice BBC dopady bouře nejhorší za posledních 36 let. Na Jersey jsou zavřené přímořské silnice a neotevřely ani školy. Podél jižního pobřeží ostrova je rozmístěných na 200 tunových pytlů s pískem.

Úřady na ostrově i na sousedním Guernsey žádají místní, aby nehromadili potraviny ze supermarketů. Meteorologové naměřili na Jersey poryvy větru o rychlosti až 148 kilometrů za hodinu a 124 kilometrů za hodinu na Guernsey. Podobně silný vítr vane i v okolí Doveru.

Británii bičuje bouře Ciarán, výstraha před silným větrem platí i v Česku

Britská média informují také o příbězích, které bouře přinesla. V Somersetu jeden pošťák čekal hodiny uvázlý mezi proudy vody, než se ho podařilo vyprostit. Obyvatel karavanu v Kentu jen o vlásek unikl smrti, když střechu jeho příbytku prorazila větev stromu a skončila jen pár centimetrů od něj. Rovněž v Kentu zasahovali hasiči u dvou autobusů, jimž vítr vyrazil čelní skla, píše Sky News. Množí se i případy lidí, jimž vítr odnesl doslova střechu nad hlavou.

„Trampolína nyní přijíždí na kolej číslo čtyři,“ napsala v humorném příspěvku na síti X přepravní společnost Southeastern k fotografii, na níž kolejiště blokuje trampolína unesená větrem z něčí zahrady.

Řada silnic ve většině zmíněných zemí je neprůjezdná kvůli popadaným stromům. Nejezdí i některé vlakové spoje, přerušeno bylo například železniční spojení mezi nizozemskými městy a Paříží. Některé lety do Antverp a v opačném směru byly odkloněny na bruselské letiště. S tím se počítá i v pátek, pokud vítr nepoleví. Na bruselském letišti byla kvůli bouři otevřena pouze jedna ranvej, což vedlo ke zpožděním.

Kvůli očekávaným prudkým nárazům větru byla zastavena lodní doprava mezi Severním mořem a řekou Westerschelde na jihozápadě Nizozemska. Nevyplouvají ani některé trajekty na ostrovy v pobřežním Waddenském moři. Od půlnoci byla zastavena doprava v přístavu města Gent. Naproti tomu přístav v anglickém Doveru po několika hodinách obnovil provoz trajektů, u vjezdu však nadále zůstávají dlouhé fronty a očekávají se zpoždění.

Ve Francii je kvůli bouři bez proudu téměř milion domácností. Ciarán v zemi zasáhl nejsilněji přímořský a nejzápadnější francouzský departement Finistère, kde podle stanice BFMTV u pobřeží zaznamenali vlnu vysokou 21 metrů. V největším městě departementu Brestu vítr porazil jeřáb a s rychlostí 156 kilometrů v hodině překonal 36 let starý rekord. V některých oblastech jižní Anglie platí varování před povodněmi, které mohou po přechodu bouře následovat.

Konvice díky nízkému tlaku vaří rychleji

Britská média si všímají i důsledků bouře na přípravu čaje. Po průchodu bouře klesl tlak o 24 milibarů a s hodnotou 952 milibarů je v Anglii na historickém minimu pro listopad. Takto nízký tlak například znamená, že bod varu vody se sníží přibližně o jeden stupeň, a proto si lidé mohou všimnout, že jejich konvice vaří o něco rychleji. „Ale bude váš šálek čaje chutnat stejně dobře?“ ptá se Sky News.

Závěr týdne bude větrný a deštivý i v České republice. Ve čtvrtek může vítr ve východní polovině území v nárazech dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu. Slábnout začne až v pátek, uvedli meteorologové. O víkendu už by mělo foukat mírněji.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Bouřka, strom, Francie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...