Brexit očima cizinců. Čech natočil film o názorech přistěhovalců v Británii

  • 43
Nový krátký film českého fotografa a počítačového experta Petra Vopěnky ukazuje, jak cizinci žijící ve městě Lancaster vnímají odchod Velké Británie z Evropské unie. Vopěnka natáčel film přes tři roky během svého pobytu ve Spojeném království.

Vopěnka se do města na severozápadě Anglie přestěhoval v roce 2015, tedy rok před referendem o vystoupení z EU. Původně chtěl natočit snímek pouze obecně o Lancasteru. Postupně však začal být dokument více o lidech, kteří tam žijí, a jeho převládajícím tématem se stal právě brexit.

Dvaačtyřicetiletý Čech pochází z Prahy a do Lancasteru se přestěhoval kvůli práci pro tamní univerzitu. Nyní nicméně již pracuje z domova pro londýnskou počítačovou firmu. Ve svém snímku vyzpovídal obyvatele Lancasteru, kteří pocházejí z Tchaj-wanu, Jižní Koreje, Itálie, Slovenska, Rakouska či České republiky. Hovoří s nimi o mnohých tématech od místního přízvuku až po lékařskou péči, počasí a samozřejmě brexit.

„Po čtyřech letech jsem to tady docela dobře poznal. Znám většinou cizince, kteří tady žijí, a právě ti budou změnami, které nastanou, nejvíce zasaženi,“ uvedl otec dvou dětí a autor filmu. Na snímku začal pracovat loni v listopadu a natáčení trvalo dva měsíce.

Politické drama, dokument i knihy. Britský Brexit se odráží i v popkultuře

„Je to velmi zaujatý film. Chtěl jsem slyšet i názory lidí, kteří hlasovali pro opuštění EU, ale ti nechtěli hovořit na kameru,“ popsal Vopěnka. „Celkově si tedy lidé, se kterými jsem mluvil, myslí, že vystoupení z EU není dobrý nápad,“ dodal. 

Podle Vopěnky jsou přistěhovalci v případě zhoršení jejich podmínek po brexitu připraveni odejít. „Všichni ti lidé ve filmu se sem přistěhovali. Když se věci změní, nebude pro ně tak těžké najít nový domov. Pro místní Brity brexit znamená, že se nebudou moci jen tak sebrat a odejít žít do jiné části Evropy.“

Británie spustila web, který poradí občanům a firmám EU s přípravou na brexit

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video