Dálnici v Bosně zablokovalo jezero, které vzniklo po sesuvu půdy z dolu

  • 12
Záplava způsobená jezerem, které v uplynulých dnech vzniklo po sesuvu půdy a hlušiny z hnědouhelného dolu v centrální Bosně, zastavila provoz na důležité dálnici spojující Sarajevo s městem Zenica. Informují o tom bosenská média.

Kvůli rozsáhlému sesuvu z povrchového dolu Kakanj nedaleko stejnojmenného města muselo být tento týden urychleně evakuováno více než 150 obyvatel vesnic Ribnica a Mramor, které podle všeho čeká úplná zkáza. Oblasti však hrozí i zatopení, protože sesuv přehradil řeku Ribnici, na níž se následně vytvořilo velké jezero.

S tím spojené obavy se v sobotu naplnily, protože voda po vydatných nočních srážkách přetekla a vynutila si zastavení provozu na několika komunikacích, včetně rušné dálnice A1.

25.února 2017 v 13:57, příspěvek archivován: 25.února 2017 v 17:13

VIDEO: Nakon pokretanja klizi?ta voda poplavila autoput kod Kaknja https://t.co/HtudARyVU9

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Nakon pokretanja klizišta voda poplavila autoput kod Kaknja https://t.co/HtudARyVU9

Pracovníci oblastní civilní ochrany už zajistili řízení dopravy po objízdných trasách a odčerpáváním vody z jezera se snaží předejít dalším, větším škodám.

Vedení povrchového uhelného dolu Kakanj podle agentury AP v pátek sdělilo, že evakuovaní obyvatelé postižených obcí se zřejmě do svých domovů už nebudou moci vrátit. Slíbilo nicméně, že lidé za své ztracené domovy budou odškodněni.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video