Autobus poničila bomba nastražená v křoví u cesty.

Autobus poničila bomba nastražená v křoví u cesty. | foto: Reuters

Bomba na Srí Lance zabila 21 pasažérů autobusu

Výbušnina nastražená na kraji silnice v hlavním městě Srí Lanky Colombu zabila 21 lidí v projíždějícím autobusu. Dalších 47 lidí zranila. Nálož na předměstí Motratuwa vybuchla v ranní dopravní špičce. Srílanská armáda z útoku obvinila tamilské povstalce. Bomba v jiném autobuse zranila šest lidí.

"Bombu skrytou v křoví odpálil útočník na dálku," uvedl policejní pyrotechnik.

Svědkyně výbuchu řekla, že v přeplněném autobusu bylo na sto lidí. "Jela jsem do práce, slyšela ránu a viděla zakrvácené lidi, jak křičí."

Ve večerních hodinách srílanského času vybuchla další nálož v autobusu ve městě Polgolla. Podle policie zranila šest cestujících.

Útoky přišly v době, kdy se srílanská armáda usilovně snaží obsadit povstalecké pozice na severu ostrova ofenzivou po zemi, z moře i ze vzduchu.

Autobus poškozený výbuchem na Srí Lance (6. 6. 2008)

Tygři osvobození tamilského Ílámu (LTTE), jak si povstalci říkají, bojují za samostatný stát na severu a východě ostrova. Občanská válka na Srí Lance si od roku 1983 vyžádala životy už 70 tisíc lidí.

Boje po několika letech příměří znovu propukly v roce 2006. Analytici soudí, že od obnovení střetů má navrch armáda, které se už podařilo obsadit část povstaleckých území na východě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video