Brazilský prezident Jair Bolsonaro navštívil indiány ve státě Amazonas. (27....

Brazilský prezident Jair Bolsonaro navštívil indiány ve státě Amazonas. (27. května 2021) | foto: Reuters

Bolsonaro dostal medaili za zásluhy o blaho indiánů, ti ho viní z genocidy

  • 16
Brazilský prezident Jair Bolsonaro dostal od ministra spravedlnosti své vlády medaili za zásluhy o blaho indiánů. Téměř okamžitě se však proti tomu vzedmula kritika ekologických aktivistů a ochránců práv domorodých obyvatel mimo jiné za to, že přispívá k odlesňování Amazonie. Loni ho také asociace za práva brazilských indiánů (APIB) u Mezinárodního trestního soudu (ICC) obvinila z genocidy.

Brazilský prezident, který je označován za krajně pravicového politika, dostal medaili za „důležité činy altruistické povahy spojené s blahem, ochranou a obranou komunit domorodých obyvatel“. Spolu s ním ji dostalo i několik dalších členů jeho vlády.

Bolsonaro přitom od nástupu do úřadu v lednu 2019 udělal řadu kroků, za něž ho kritizovali ekologové i ochránci práv indiánů, jichž žije v Brazílii asi bezmála milion. Některé jeho návrhy v této oblasti zastavily soudy. Bolsonarovy návrhy na rozšiřování těžby a komerčního zemědělství v Amazonii někteří jeho kritici označili za „genocidu, etnocidu a ekocidu“.

Brazilskému prezidentovi opakovaně vyčítají, že upřednostňuje ekonomické zájmy před ekologickými a podporuje těžbu nerostů a dřeva v Amazonii i v chráněných oblastech obývaných indiány. Jeho vláda také snížila prostředky organizacím, které dohlíží na dodržování pravidel v chráněných územích Amazonie. To podle stížnosti indiánů k ICC vedlo „k invazi (těžařů) na jejich území, dalšímu odlesnění a rozsáhlejším požárům brazilských lesů“.

Bolsonaro tvrdí, že chce indiánům nabídnout ekonomické příležitosti a lepší život. V této souvislosti nicméně několikrát pronesl výroky, za něž ho sdružení domorodých obyvatel obvinilo z rasismu. „Indián se mění, vyvíjí, je čím dál více lidskou bytostí jako my... Takže snažme se, aby se indián stále více integroval do společnosti,“ prohlásil například Bolsonaro před dvěma lety.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video