Hicks se zodpovídal před zvláštním vojenským tribunálem na Guantanámu. Ilustrační foto

Hicks se zodpovídal před zvláštním vojenským tribunálem na Guantanámu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Bojoval jsem za Al-Kajdu, přiznal Australan

  • 193
Nečekané přiznání přinesl pondělní soud na americké vojenské základně Guantanámo na Kubě. Australan David Hicks potvrdil, že během americké invaze do Afghánistánu v roce 2001 pomáhal bojovat na straně Al Kajdy. Informovala o tom agentura Reuters.

Ještě v neděli přitom Australan přes svého právníka vzkazoval, že je proces nespravedlivý. "Očekával, že bude odsouzen i v případě, že se z obvinění obhájí," řekl jeden z jeho právníků David McLeod.

Hicks si navíc stěžoval, že byl během zadržování Američany týrán. Armáda však podobná obvinění ostře odmítá.

Podle australských politiků se Hicks přiznal jen proto, aby unikl z amerického zajetí. "Jeho doznání viny bylo učiněno proto, aby mohl opustit nehumánní prostředí gulagu na Guantanámu. Je to normální lidská reakce," řekl australský senátor Bob Brown.

Australanovi, který v minulosti konvertoval k islámu, po přiznání zřejmě hrozí mírnější trest, doživotí se však nejspíše nevyhne. Na základě diplomatické dohody mezi USA a Austrálií by si ale trest odpykal doma. Ve věznici na Guantanámu už Hicks strávil pět let.

Hicks se zodpovídal přes zvláštním vojenským tribunálem na základně Guantanámo, kde je už pátým rokem. Za tu dobu věznicí prošlo přes 750 lidí, většinou z Afghánistánu a Pákistánu.

Američané nepovažují teroristy podezřelé z příslušnosti k Al Kajdě za válečné zajatce, ale za "nepřátelské bojovníky". To dává Američanům možnost zadržovat je bez soudu na neomezeně dlouhou dobu. V současnosti je na základně kolem 400 vězňů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video