Americká vláda čelila řadě skandálů kolem kontroverzních praktik ve svých vojenských věznicích. Ilustrační foto | foto: Corbis, Profimedia.cz

Bílý dům přistoupil na dodatek zakazující mučení

  • 22
Úřad prezidenta Spojených států přistoupil na formulaci legislativního dodatku republikánského senátora Johna McCaina požadujícího humánní zacházení s vězni v americké vazbě. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na McCainovu mluvčí.

"Dohody bylo dosaženo," řekla mluvčí. Prohlášení Bílého domu je očekáváno ještě během noci ze čtvrtka na pátek.

Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek poměrem hlasů 308 ku 122 podpořila dodatek navržený Johnem McCainem, který zakazuje kruté, nelidské nebo ponižující zacházení s vězni ve vojenské vazbě.

Dodatek je připojen k zákonu o rozpočtu ministerstva obrany, který tak byl v obou komorách Kongresu (Sněmovna reprezentantů a Senát) schválen ve dvou verzích.

Nyní se musí sněmovna a Senát dohodnout na kompromisní variantě zohledňující dodatek o zákazu mučení.

Americká vláda čelila řadě skandálů kolem kontroverzních praktik ve svých vojenských věznicích - v iráckém Abú Ghrajbu, na základně Guantánamo a v Afghánistánu. V posledních týdnech se také objevily spekulace, že Ústřední zpravodajská služba má v Evropě tajné věznice, kde mučí osoby podezřelé z terorismu.

Bílý dům tvrdí, že Spojené státy nikoho nemučí, ale prezident dosud odmítal McCainův dodatek s odůvodněním, že by omezil možnosti vyslýchajících získat od vězňů informace.

Prezident George Bush však vyjádřil spokojenost s uzavření dohody. "Dosáhli jsme společného cíle, jímž je ještě jasněji ukázat celému světu, že tato vláda nepraktikuje mučení a že dodržujeme mezinárodní konvence proti mučení, ať už doma nebo v zahraničí," řekl Bush.

Hrozilo tak, že pokud se McCain s Bílým domem nedohodne, použije prezident právo veta, aby přijetí dodatku zabránil.

George Bush zatím od svého nástupu do úřadu nemusel vetovat jediný zákon, protože jeho republikáni jsou v Kongresu ve většině.

Podle amerických médií by však bylo použití prvního veta právě v záležitosti týkající se mučení pro Bushe politicky riskantní.

Stejně tak je pravděpodobné, že by za nynějších okolností odpůrci mučení v Senátu i ve Sněmovně reprezentantů získali potřebnou dvoutřetinovou většinu pro přehlasování veta.

McCain se snažil o kompromis ještě před vánočními prázdninami, protože kvůli dodatku by hrozilo zablokování celého rozpočtu Pentagonu.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video