Italský premiér Silvio Berlusconi

Italský premiér Silvio Berlusconi | foto: AP

Soud nařídil Berlusconiho společnosti zaplatit 560 milionů eur

  • 11
Odvolací soud v Miláně nařídil společnosti italského premiéra Silvia Berlusconiho Fininvest zaplatit 560 milionů euro (14 miliard korun) jako odškodnění společnosti CIR. Soud čásku snížil, původně měla Fininvest zaplatit 750 milionů euro (18 miliard korun), informovala BBC.

Spor vznikl v roce 1991, kdy se mediálni společnost CIR Carla di Benedettiho a Berlusconiho Fininvest snažili získat obří nakladatelství Mandadori. Berlusconi vyhrál, ale ukázalo se, že jeho právník tehdy podplatil soudce. Ten byl proto odsouzen za korupci.

Berlusconiho dcera Marina o rozhodnutí řekla, že se jedná o akt agrese italské justice proti jejímu otci. Sám italský premiér rozhodnutí soudu předpovídal. Už v týdnu uvedl, že milánský soud nemůže předchozí nespravedlivý a nepodložený verdikt zcela zrušit.

Pětasedmdesátiletý italský premiér čelí poslední době hned několika obžalobám. Další dva procesy se týkají jeho podnikání a údajného sexu s nezletilou dívkou.

Italští prokurátoři spočítali, že Silvio Berlusconi zaplatil za sex s tehdy 17letou marockou tanečnicí Ruby celkem třináctkrát. Celkem se do hrátek "bunga, bunga" údajně zapojilo 33 žen.

Premiér obvinění nadále odmítá a označil je za tvrzení "hraničící s halucinacemi".  Na levicové soudy, které jsou proti němu vysazené, si postěžoval americkému prezidentu Obamovi. (více zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video