Požár domu v Berlíně - Při nočním požáru v Berlíně zemřelo devět lidí včetně pěti dětí. Cizinci nerozuměli pokynům hasičů, že nemají opouštět byty. | foto: Reuters

Berlínský žhář zabil pět dětí i rodiče

  • 18
Při nočním požáru v Berlíně zemřelo devět lidí včetně pěti dětí. Cizinci nerozuměli pokynům hasičů, že nemají opouštět byty. V obavách vyběhli na schodiště, kde byly plameny největší. Nejtragičtější požár od války založil žhář. Zapálil dětské kočárky pod dřevěným schodištěm.

Požár v noci zasáhl obytný dům v berlínské čtvrti Moabit.

V plamenech zahynulo osm lidí, z toho čtyři děti. Další dítě zemřelo v nemocnici, uvedl zpravodajský server Die Welt.de. Sedm lidí vyvázlo se zraněním. Pět z nich je ve vážném stavu.

Podle šéfa berlínských hasičů Albrechta Broemmeho je požár co do počtu obětí v německé metropoli největší od konce druhé světové války. Hlavním důvodem jsou podle něj jazykové problémy. V domě totiž bydleli hlavně lidé arabského původu, kteří pokynům hasičů a policie nerozuměli a neřídili se jimi.

"Místo aby zůstali doma, kde byli méně ohroženi, snažili se uniknout po schodišti. Tam ale bylo ohnisko požáru a silně jedovatý dým. Řada obyvatel tak ve snaze uniknout po schodišti vběhla do náručí smrti," uvedl Broemme.

Pouze tři mrtví byli nalezeni v bytě nejblíže k ohnisku požáru, dalších pět na schodišti. Ošetřeno muselo být třiačtyřicet obyvatel domu, většina z nich s lehkou otravou z kouře. Oheň se podařilo uhasit poměrně rychle.

První vyšetřování naznačilo, že požár byl založen úmyslně. Podle serveru Die Welt neznámý žhář zapálil dětské kočárky v přízemí a oheň se pak rozšířil po dřevěné části zábradlí na schodišti do vyšších pater.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video