ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Německá policie udeřila na arabské klany. Zasahovala v Berlíně a Hamburku

  • 218
Německá policie provedla rozsáhlé razie proti organizovanému zločinu mezi klany v Berlíně a Hamburku. Akce mířila na velké rodiny arabského původu i jejich napojení na motorkářské gangy. Na zátahu se podílelo kolem 500 policistů. Podle německých médií jsou rodiny podezřelé z praní špinavých peněz prostřednictvím obchodování s nemovitostmi.

Berlínské státní zastupitelství uvedlo, že kriminalisté ráno prohledali 33 bytů a dalších prostor a zatkli tři lidi.  Zadrženými byli muži ve věku od 23 do 26 let, příslušníci arabských rodinných klanů s německým občanstvím. Také další dva 21letí muži, po kterých policie stále pátrá, pocházejí ze stejného prostředí.

Mezi podezřelými jsou i členové motorkářského gangu Hells Angels. Vyšetřováno je dohromady 36 lidí různých národností.

Při raziích bylo nasazeno zhruba 500 policistů berlínské a spolkové policie, včetně speciální jednotky SEK a GSG 9. Státní zastupitelství vede vyšetřování kvůli vytvoření zločinné organizace, násilnému vymáhání dluhů, podvodu a obchod s drogami.

Pachatelé podle úřad inkasovali „značné množství majetku“. Cílem dnešních prohlídek bylo podle policie a státního zastupitelství právě zajištění takového majetku a také důkazů. „Bojujeme proti paralelní justici a organizovanému zločinu,“ uvedlo na Twitteru státní zastupitelství.

Podle deníků Bild a B.Z. byly vydány zatykače v souvislosti s obchody s nemovitostmi a domovní prohlídky se soustředily na berlínské městské obvody Mitte, Charlottenburg a Spandau.

Klanový a organizovaný zločin je znepokojivým tématem v Berlíně i jiných spolkových zemích už delší dobu. Například v listopadu policie zadržela tři podezřelé z jednoho berlínského klanu v souvislosti s loňskou krádeží šperků nevyčíslitelné hodnoty z historické klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video