V centru Berlína prasklo obří akvárium AquaDom. Na místě zasahují hasiči,...

V centru Berlína prasklo obří akvárium AquaDom. Na místě zasahují hasiči, policie i záchranáři. (16. prosince 2022) | foto: AP

Berlínské akvárium byla časovaná bomba, říká odborník. Vinu má stavitel, dodává

  • 62
Německý odborník na stavbu akvárií Hermann Schuran uvedl, že akvárium, které v polovině prosince explodovalo v berlínském hotelu Radisson Blu, bylo ve skutečnosti časovanou bombou a nehoda se dala předvídat. „Nepřekvapuje mě, že se nádrž roztříštila,“ říká bývalý majitel společnosti Schuran Seawater Equipment.

Na záběrech uživatelů sociálních sítí byly vidět trosky akvária v rozsáhlé hale a jak mezi nimi procházejí záchranáři se svítilnami na přilbách. Na místě zasahovali záchranáři s pátracími psy. „Přízemí je celé v troskách,“ popsal mluvčí hasičů. K nehodě došlo 16. prosince v 5.50 hodin ráno v hotelové hale a zabilo 1 500 ryb, jako zázrakem vážně nezranilo žádné hosty.

Odborník na výstavbu podobných zařízení uvedl listu EuroWeekly, že už při montáži měl stavitel jasně stanovit, že akvárium vydrží jen do určité doby. Některé stavby tohoto typu mají životnost pouze 25 let. Konstrukce berlínského akvária praskla již po 19 letech.

„I mě požádali o cenovou nabídku na stavbu akvária, ale rozhodl jsem se nerealizovat ji s tím, že je nádrž příliš velká a že nemohu s jistotou říci, jak dlouho vydrží,“ tvrdí Schuran. Podle něj vina padá na ty, kteří ji postavili. Taková stavba se musí kontrolovat každé dva roky, jinak jde o nedbalost,“ dodal Nizozemec.

V Berlíně explodovalo obří akvárium, zaznamenaly to i seismografy

Odborník na akvária také listu řekl, že nezná postup, který stavitel použil ke zpevnění konstrukce. Poznamenal však, že pokud nebyla připravena správným způsobem, mohlo dojít k prasklinám ve skle. Ve smlouvě mezi stavitelem a hotelem se podle něj uvádí, že jsou nutné pravidelné kontroly nádrže, ale není v ní uvedeno, jak časté by měly být.

„Vodu v tomto AquaDomu měli po výstavbě a poté i po renovaci znovu zahřát na 80 stupňů, to je ale velmi nákladné,“ dodal, že pokud se tento postup nepoužije, mohou se ve skle nádrže vytvořit trhliny způsobené pnutím.

Německá policie uvedla, že zatím nenašla žádné důkazy o tom, že by se jednalo o úmyslný čin, příčina kolapsu nádrže zůstává stále nejasná. „Příčina neštěstí se stále vyšetřuje,“ řekl médiím mluvčí společnosti Radisson Hotel Group.

V akváriu žilo asi 1 500 tropických ryb, bylo v něm zastoupeno okolo sta druhů. Majitel této vyhledávané turistické atrakce na internetu uvádí, že jde o „největší volně stojící akvárium válcovitého tvaru na světě“. Tloušťka stěny vnějšího akrylátového válce byla 22 cm ve spodní části a 18 cm v horní části. Teplota vody se pohybovala mezi 26 a 27 stupni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video