Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Berlíně explodovalo obří akvárium, zaznamenaly to i seismografy

  7:51aktualizováno  14:12
V centru Berlína prasklo obří akvárium, které bylo součástí hotelového komplexu, uvedli hasiči. Voda se rozlila po okolí. Byla uzavřena důležitá dopravní tepna, ulice Karla Liebknechta. Zranění utrpěli dva lidé, kteří byli odvezeni do nemocnice. Policie vyloučila, že by šlo o útok. Deník Bild uvedl, že akvárium prasklo kvůli únavě materiálu navzdory tomu, že nedávno prošlo rekonstrukcí.

„Na vozovce je mimořádné množství vody,“ varoval dopravní podnik. Počasí v Berlíně je v pátek ráno mrazivé, teploty se mají podle předpovědi udržet pod nulou po celý den i o víkendu.

Obří akvárium bylo součástí hotelového komplexu nedaleko náměstí Alexanderplatz. Policie jeho okolí uzavřela. Vylitá voda poničila sousední Muzeum DDR. Podle ředitele muzea Gordona Freiherra von Godina je zasaženo několik místností včetně exponátů a nábytku. Výstavní plocha má podle jeho odhadu asi 1200 metrů čtverečních, z toho asi 300 až 400 metrů čtverečních je postiženo škodami způsobenými vodou.

Internetový portál televize ntv uvádí, že kolem 05:45 se ozvala hlasitá rána a na ulici vyletěla část fasády hotelu. V hotelu se rozezněl automatický požární poplach. Výbuch byl tak silný, že ho zaznamenaly dva seismografy v Berlíně.

Na záběrech uživatelů sociálních sítí jsou vidět trosky akvária v rozsáhlé hale a jak mezi nimi procházejí záchranáři se svítilnami na přilbách. Na místě zasahují záchranáři s pátracími psy. „Přízemí je celé v troskách,“ popsal mluvčí hasičů.

Kvůli havárii hasiči evakuovali z hotelu asi 300 lidí. Dva lidi, které lehce zasáhly střepy obrovské nádoby, záchranáři převezli do nemocnice.

Mluvčí hasičů Mike Baakes deníku Bild řekl, že záchranné složky celou budovu prohledali pomocí psů, aby ověřili, že se pod sutinami nenachází zranění.

Berlínská primátorka Giffeyová na místě řekla, že je nutné vyšetřit, jak se něco takového mohlo stát. Bylo podle ní obrovským štěstím, že akvárium prasklo časně ráno, kdy u něho ještě nebyli návštěvníci. Situaci na místě popsala jako tsunami.

„Měli jsme opravdu strach,“ řekla agentuře DPA mladá žena, která se v hotelu ubytovala teprve ve čtvrtek večer. Několik hostů shodně uvedlo, že hotel zpočátku neposkytoval žádné informace. Na recepci se nedalo dovolat na pevnou linku.

„Bylo vidět, že se to celé rozpadlo,“ řekl další z hotelových hostů. Jeden z mužů popsal, že v šest hodin ráno odešel z hotelu ven kouřit. „Už jsem viděl, že to krásné akvárium je pryč,“ řekl. Před hotelem stála policie. Do domu, kde byla stále jeho žena, se nesměl vrátit.

Karin Wickiová a Sandra Hoffmannová ze Švýcarska popsaly: „Všechno je uvnitř zničené. Jsou tam mrtvé ryby. Veškerý nábytek je zničený. Okna jsou zničená. Střepy jsou všude.“ Teprve krátce před devátou hodinou hostům bylo oznámeno, že musí opustit hotel, píše německý server Rosenheim24.

V akváriu žilo asi 1500 tropických ryb, bylo v něm zastoupeno okolo sta druhů. Majitel této vyhledávané turistické atrakce na internetu uvádí, že jde o „největší volně stojící akvárium válcovitého tvaru na světě“. Tloušťka stěny vnějšího akrylátového válce byla 22 cm ve spodní části a 18 cm v horní části. Teplota vody se pohybovala mezi 26 a 27 stupni.

V uplynulých dvou a půl letech bylo akvárium v rekonstrukci, při níž byla například vyměněna silikonová těsnění. Otevřeno bylo teprve letos v létě.

Šlo o nádrž z plexiskla o výšce 16 metrů a průměru 11,5 metru. Naplněna byla milionem litrů slané vody a návštěvníci se mohli svézt výtahem uvnitř válce.

Na vině je pravděpodobně únava materiálu

Zpočátku se spekulovalo o útoku. Do akce bylo nasazeno více než 100 policistů, včetně speciálních jednotek se samopaly. Za explozi obrovského akvária však nejspíš může únava materiálu. Policejní mluvčí Martin Dams uvedl, že zatím nebyly zjištěny žádné známky vnějšího ovlivnění.

To, že by akvárium mohlo prasknout kvůli únavě materiálu, potvrdila agentuře DPA Iris Sprangerová. „Vyšetřování příčin není samozřejmě ještě u konce, první náznaky ale ukazují na únavu materiálu,“ řekla. Akvárium bylo součástí expozice podvodního světa nazvané Sealife. Jiná akvária a nádrže, která se v komplexu nachází, poškozena nejsou, hasiči je ale zkontrolují.

Ryby, které v nádrži žily, uhynuly. Peta, organizace zasazující se za práva zvířat, chce kvůli tomu podat trestní oznámení. „Evidentně tu bylo nedbale zacházeno se životy nějakých 1500 ryb,“ řekl mluvčí organizace. Zničení akvária označil za „obrovskou, člověkem způsobenou tragédii“. Akvárium by podle něho už nemělo být obnovováno.

DPA připomíná, že podobné případy se staly v minulosti i jinde, i když nebyly takového rozsahu jako ten berlínský. Například v prosinci 2012 prasklo několik centimetrů silné sklo akvária se žraloky, které bylo pod širým nebem v obchodním centru v čínské Šanghaji. Zranění utrpělo 16 lidí. K neštěstí přispěl mráz, který venku panoval, teplá voda v nádrži a slabý materiál.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...