Běloruský aktivista si podřezal hrdlo během soudu. Bál se tlaku na rodinu

  • 261
Běloruský politický vězeň Stepan Latypov si podřezal si hrdlo během soudního slyšení. Podle vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské tak reagoval na nátlak úřadů, které mu měly pohrozit, že pokud se nepřizná k vině, jeho rodina a sousedé budou čelit trestnímu stíhání. Úřady tvrdí, že stav zraněného se lékařům podařilo stabilizovat a není v ohrožení života.

„Hrozilo mu pronásledování jeho rodiny, pokud se nepřizná vinným. Je to výsledek státního teroru, represí a mučení v Bělorusku. Musíme to okamžitě zastavit!“ napsala Cichanouská.

Podle serveru The Moscow Times aktivista u soudu řekl, že byl po 51 dní bit a mučen policisty. Jeho rodině prý hrozí stejné zacházení. Následně vylezl na lavičku v cele a podřízl si hrdlo perem.

„Otče! Po setkání (s tebou) ke mně přišel policista z GUBOP (odboru boje proti organizovanému zločinu, který se podle opozičních médií stal jedním z hlavních nástrojů potlačování opozice, pozn. red.). Sliboval, že jestli se nepřiznám, že jsem vinen, dočkám se izolace a začnou trestně stíhat příbuzné a sousedy. V izolaci jsem byl 51 dní. Tak se tedy připravuj,“ prohlásil Latypav, než si způsobil zranění, uvedla stanice BBC.

Latypav podle ní použil slangový výraz, který může znamenat izolaci, ale i vytvoření nesnesitelných podmínek ze strany ostatních vězňů. Vězňův otec podle nevládní organizace Vjasna uvedl, že syn byl za trest od 11. dubna izolován spolu s dalšími vězni s „psychickými zvláštnostmi“.

Záznam Rádia Svobodná Evropa ukazuje, jak Latypov leží na dřevěně lavičce uvnitř vězeňské cely v soudní síni. Nad ním stojí policisté. Je slyšet křik účastníků soudu, píše agentura Reuters.

V dalším videu je Latypov odnášen do sanitky. Jeho košile se zdá být posetá krvavými skvrnami. Podle místních médií a lidskoprávní skupiny Viasna-96 je stále naživu.

Podle běloruských nezávislých médií Naša Niva nemohli strážci okamžitě otevřít celu, protože neměli správné klíče. „V době, kdy byla cela otevřena, už Stepan ztratil vědomí,“ uvádí týdeník.

Běloruské ministerstvo zdravotnictví později informovalo o stavu vězně. „Stav jednačtyřicetiletého muže, který si v soudní síni způsobil tělesné poškození, je stabilní,“ uvedl resort podle agentury TASS. „V tomto okamžiku je stav pacienta stabilní a není v ohrožení života. Probral se z narkózy,“ dodal.

Bezpečnostní složky zatkly Latypova loni v září během velmi intenzivního zásahu běloruských vládních sil proti odpůrcům prezidenta Alexandra Lukašenka, kteří demonstrovali proti podle nich zmanipulovaným výsledkům srpnových prezidentských voleb. Aktivista nechtěl, aby policisté odstranili graffiti dýdžeje, který je v Bělorusku uctíván jako hrdina odporu.

Latypov byl obviněn z organizování nepokojů, vzpírání se policii a podvodům. Podle státní televize měl údajně plánovat otravu policistů. Latypov však popírá jakékoli provinění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video