Diskuze

Napětí v Bělorusku po volbách stoupá. Tisíce lidí demonstrují, policie zatýká

Již druhý den v řadě vyšly na protest proti falšování výsledků prezidentských voleb v Bělorusku do ulic Minsku a dalších měst tisíce lidí. Tamní policie proti demonstrantům tvrdě zasahuje, protestující bije obušky a zatýká. Davy se snaží rozehnat také pomocí gumových projektilů a zábleskových granátů. Zadrženy byly desítky lidí, další demonstranti utrpěli zranění.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

P49e25t61r 66D19o96s82t60a97l

13. 8. 2020 14:22

Měli by demonstrovat všichni kdo ho nechtějí, zatím to ale vypadá jen na tisíce demonstrantů, takže buť to lidem nevadí nebo má skutečně podpodu a volby by vyhrál i bez podvodu.

0 0
možnosti
KS

Zajímalo by mě, jak zjistili, že se volby falšovaly.

3 2
možnosti
MB

Jasný, urny přístupné několik dní jen pro vybrané lidi - jinak bez dozoru, odnášení uren mimo volební místnosti před ukončením voleb, zákaz nezávislých pozorovatelů, rychlý nedostatek hlasovacích lístků v místech, kde jich bylo před volbami dostatek a spoustu dalších absurdit, které nesvědčí o objektivnosti voleb. Jen chtít vidět, "paní Slavíková" ...

1 2
možnosti
SN

No hlavně ti demonstrující měli přijít k volbám a odvolit a taky na svou stranu přetáhnout další, aby se stal prezidentem jejich kandidát.

3 3
možnosti
Foto

I z minoritního uhlíku se dá pomocí peněz rozdmýchat velký požár. Za víc peněz větší požár.

3 0
možnosti
MS

A přitom by se zdálo, že opravdu velké peníze z východu to snadno přehluší, že?

2 1
možnosti
MP

tisíce sa začínajú od 2000. na tak veľkú zem je to podobné ako keď sa "progresívci" nedostali do sk parlamentu.

2 0
možnosti
TS

"Jsem dostatečně inteligentní na to, abych dokázal Bělorusku demokraticky vládnout sám" Saša Lukašenko, ondá v bedně. Odkaz nemám, ale takovou perlu se nedalo nezapamatovat.

0 0
možnosti
VP

Lepši to hned potlačit, než dopustit ukrajinský scénář.

4 3
možnosti
PB

P56e52t60r 92B79r98o62d26a

11. 8. 2020 8:20

Přitom stačilo málo, jen to, aby u voleb asistovali mezinárodní pozorovatelé a zástupci opozice. Kdyby neměl Lukašenko strach z regulérních voleb tak by s tím neměl problém. Jen se divím, že se na té komedii vůbec někdo chce podílet a do voleb proti Lukašenkovi nastupuje.. Tím jen legitimizují jeho rádoby znovuzvolení...

1 0
možnosti
MB

Naopak, tím donutili Lukašenka konečně se pořádně odkopat. A veřejnost v tom má zase o něco jasněji...

1 1
možnosti
DT

To, co vidím na záběrech z Minska, se podobá jedna ku jedné každému kraválu po nějakém fotbalu, nebo třeba vystoupení antify.

Mám pocit, že kdyby byli s prezidentem nespokojení lidi, tak tam bude jiné složení.

2 6
možnosti
OJ

Jo jo. Když chtějí média počty demonstrantů nadsadit, dělají záběry ze předu a dívák ví, že lidí bylo málo. Záběry z vrchu se ukazují když je opravdu co ukázat.

Počty protestujících v Minsku bych odhadl na kolik, 10 tisíc? 20? To jistě není celonárodní vzepětí. Ono materiálně se Bělorusům nežije špatně. Nespokojený segment tam nepochybně existuje, ale to jsou převážně mladí městštští liberálové, kteří touží po přimknutí se k západu a slibují si od toho západní životní úroveň. Tu by ovšem nedostali stejně jako ji nedostali Ukrajinci. A naopak by přišli o zvýhodněné ceny ruského plynu, přesně jako o ně přišli Ukrajinci.

Je tam tedy vlastně podobné rozložení sil a tužeb jako všude jinde, včetně nás, nebo dokonce i včetně Ameriky. Mlčící většina toužící hlavně po stabilitě a revolucionáři toužící po změně ať už jakékoli.

2 0
možnosti
PK

Řekl bych, že toto už ten grázl neustojí. Většinu zatknout nemůže a bude to eskalovat, protože proti Lukašenkovi nyní stojí více jak 80 % obyvatel. Pokud to nevzdá sám, věřím, že policie se postupně přidá, nebude zabíjet vlastní lidi.

3 0
možnosti
OJ

Na těch 80 procent jste přišel jak? Může to tak být, nevím, jen se mi to tak zatím nejeví. Jinak, tohle se přece rozhoduje někde jinde a né v Bělorusku. Lukašenko není zrovna miláček Evropy, ale má dobré vztahy s americkou elitou. Jak dopadne se rozhodne mezi Ruskem a Amerikou.

1 0
možnosti