Bizarní akce prezidenta, který nesnáší novináře, píše svět o Zemanovi

  • 437
AFP, BBC i The Washington Post. Světová média informovala o čtvrteční paličské akci českého prezidenta Miloše Zemana, který s pomocí hasičů a před houfem českých novinářů spálil červené trenýrky. AFP Zemanovu tiskovou konferenci označila za bizarní.

„Český prezident Miloš Zeman svolal ve čtvrtek tiskovou konferenci, aby následně zapálil obrovské červené trenýrky. Účel improvizované události nijak předem neozřejmil, což vyvolalo rozsáhlé spekulace,“ píše britská zpravodajská stanice BBC

Stanice zaznamenala i prezidentovu citaci, že je mu „líto, že z novinářů dělá blbečky“. Francouzská agentura AFP celou akci označila za bizarní. Nejen ona, ale i ostatní světová média pak Zemana popisují jako politika, který proslul urážením novinářů.

AFP také napsala, že náhle svolaná tisková konference rozběhla debatu o tom, zda Zeman oznámí rezignaci, a připomněla i jeho chatrné zdraví. 

Jako příklad kritiky českých politiků, kteří spálení trenýrek přijali vesměs negativně, zveřejnila agentura AFP část tweetu předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila.  

Ujeté, nevhodné, trapné, hodnotí pálení trenek na Hradě politici

„Následovník T.G. Masaryka či Václava Havla v prezidentském úřadu, který by měl být důstojným symbolem našeho státu, pálí na oficiálním setkání s novináři trenýrky. Probuďte mne z tohoto špatného snu!“ napsal Pospíšil. Agentura ocitovala jen poslední větu.

Americký deník The Washington Post popsal, že měl prezident na sobě oblek a kravatu. Poté, co list objasnil symboliku červeného spodního prádla, podotkl, že není jisté, zda jde o tytéž trenýrky, které umělecká skupina Ztohoven vyvěsila na Pražském hradě.

20. září 2015


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video