Svět slaví narozeniny disidentky Su Ťij.

Svět slaví narozeniny disidentky Su Ťij. - Su Ťij. | foto: AP

Barmské disidentce Su Ťij je 65 let. Propuštění jako dárek ale nedostane

  • 2
Barmská disidentka Su Ťij má 65. narozeniny. Známá bojovnice za lidská práva si své výročí v domácím vězení užít nemůže, ale stovky lidí v Rangúnu její narozeniny slaví. Mniši vysázeli na její počest stromy a zahraniční politici volají po jejím propuštění. Ale marně.

Okamžité propuštění Do Aun Schan Su Ťij požaduje několik čelných politiků včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna nebo britské vlády.

"Znovu důrazně žádám barmskou vládu aby okamžitě a bezpodmínečně propustila Do Aun Schan Su Ťij a všechny politické vězně a umožnila jim vybudovat stabilní a prosperující stát, který respektuje práva svých občanů," uvedl Obama.

Narozeniny disidentky Su ŤijNarozeniny disidentky Su Ťij

Přidal se i šéf OSN Pan Ki-mun. Apeloval na propuštění disidentky a všech vězněných členů opozice před nadcházejícími parlamentními volbami, které mají být prvním veřejným hlasováním za posledních 20 let. Podle nyní platných volebních zákonů se ale Su Ťij a další opoziční politici nemohou voleb zúčastnit.

Propuštění jedné z ikon demokracie v jihovýchodní Asii ale není na pořadu dne. Vojenská junta, která Barmu svírá, se totiž bojí popularity, kterou Su Ťij má. Ve svobodných volbách by generály patrně snadno připravila o moc.

V sídle Národní ligy pro demokracii v Rangúnu (strany Su Ťij, která ale nebyla připuštěna k moci) slaví asi 400 lidí. Buddhistickým mnichům byla ráno nabídnuta snídaně, z klecí byli vypuštěni na svobodu ptáci a děti přítomných členů strany dostaly knihy a pastelky. Den před oslavami mniši v jednom z klášterů zasadili na počest Su Ťij stromy.

Policie si fotí účastníky oslav

Před sídlem NLD hlídkovali policisté v civilu a fotografovali příchozí. Poblíž bylo zaparkováno šest automobilů se členy pořádkových jednotek. Nositelka Nobelovy ceny za mír jubileum oslaví ve svém domě, v němž je již několik let nucena pobývat v domácím vězení.

Svět slaví narozeniny disidentky Su Ťij.

Na její počest se dnes sešly i desítky aktivistů před barmskou ambasádou v Manile na Filipínách. Demonstranti nakrojili dort ozdobený číslicí 65 a požadovali její propuštění, "které by pro Su Ťij bylo nejlepším dárkem". U hranice s Barmou si v Thajsku narozeniny známé bojovnice za demokracii připomnělo asi 200 politiků, mnichů a studentů.

Na oslavu narozenin se již v pátek konaly pochody a setkání v několika světových metropolích včetně Dublinu, Sydney, Toronta, Singapuru a Prahy.

Strana Su Ťij bude bojkotovat volby

I když v zemi vládne vojenská junta, zůstává Su Ťij pro mnoho Barmánců skutečnou vůdkyní. V roce 1990 vyhrála NLD s jasnou převahou volby. V tu dobu byla již ale Su Ťij ve vězení za údajné ohrožování státu. NLD nebyla nikdy předána moc, místo toho byla postupně ochromována. Letos junta výsledky voleb z roku 1990 zrušila. NLD chce letošní volby bojkotovat, protože volební zákon považuje za nespravedlivý.

Su Ťij strávila od roku 1989 ve vězení nebo v domácím vězení 15 let, nikdy se ale svého boje nevzdala, ani se nenechala přinutit k emigraci.

Mezinárodní tlak na propuštění Su Ťij zesílil poté, co jí byla udělena dvě prestižní ocenění: Cena Andreje Sacharova (1990) a Nobelova cena za mír (1991), kterou získala na návrh tehdejšího českého prezidenta Václava Havla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video