Tin U a Su Ťij na archivním snímku z roku 1996.

Tin U a Su Ťij na archivním snímku z roku 1996. | foto: Stuart Isett, AP

Barmská vláda propustila sedm let vězněného vůdce opozice

  • 0
Barmská vojenská vláda dnes po téměř sedmiletém vězení propustila jednoho z vedoucích představitelů opozice, dvaaosmdesátiletého náměstka předsedy Národní ligy pro demokracii Tina Ua. Propuštěn byl krátce před pondělním příjezdem zvláštního emisara OSN pro Barmu.

Tin U spolu s nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij pomáhal nejsilnější barmskou opoziční stranu zakládat.

V žalářích nebo v domácím vězení strávil skoro sedm let. Vládnoucí junta ho za údajnou protivládní činnost uvěznila v roce 2003 a každoročně mu vězení o rok prodlužovala. Jeho trest vypršel právě dnes.

Zvláštní vyslanec OSN pro Barmu má do Rangúnu dorazit v pondělí, aby zhodnotil pokrok, jehož vojenská vláda na poli ochrany lidských práv dosáhla, anebo nedosáhla.

Barmská vojenská junta na letošek plánuje volby, o nichž prohlašuje, že budou svobodné a čestné. I kvůli drobným záminkám ovšem v neztenčené míře jako dříve posílá do vězení politické aktivisty i nepohodlné novináře.

Ochránci lidských práv tvrdí, že junta dnes ve věznicích drží asi 2 100 politických vězňů.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video