Barack Obama hodlá po posledních primárkách ohlásit vítězství

Barack Obama hodlá po posledních primárkách ohlásit vítězství | foto: Reuters

Barack Obama už má nominaci jistou, tvrdí analytici AP

  • 85
Senátor Barack Obama získal podle agentury AP podporu dostatečného počtu delegátů pro nominaci Demokratické strany do listopadových voleb prezidenta Spojených států. Agentura vycházela ze svých propočtů hlasování ve dvou posledních primárkách v Jižní Dakotě a v Montaně.

Odborníci z agentury Associated Press při svých propočtech vycházeli z minimálního počtu delegátských hlasů, které má černošský senátor na svém kontě, i kdyby prohrál poslední primárky. K nim započetli hlasy superdelegátů (špiček Demokratické strany), kteří už veřejně či soukromě Obamu podpořili.

Senátor z Illinois už nedávno získal jistotu nadpoloviční většiny delegátů, ani to však jeho rivalku, někdejší první dámu Hillary Clintonovou, nepřimělo ke složení zbraní.

Ten, který pomáhá lidem
Oficiálně má Obama na svém kontě hlasy 2 076 delegátů, Clintonová 1 917. K jisté nominaci je přitom potřeba 2 118 hlasů. V Montaně se hraje o hlasy 25 delegátů, v Jižní Dakotě o třiadvacet. I proto oba kandidáti vkládali do posledních primárek, jejichž výsledky budou známy v noci na středu, veškeré síly.

Barack Obama v pondělí vytáhl na cestě do listopadových voleb další trumf. Aby získal voliče, nechal si dát indiánské jméno. To zní: Awe Kooda Bilaxpak Kuuxshish, neboli Ten, který pomáhá lidem po celé zemi.

Při očistném obřadu mu ho dal Hartford Černý orel z montanského kmene Vran. Politik při ceremoniálu v indiánské rezervaci hleděl upřeně na východ a slíbil, že bude dělat čest novému jménu.

"Budu na vás myslet každý den, který strávím v Bílém domě," řekl přihlížejícím indiánům, kteří někoho tak mocného viděli naposledy v 60. letech, kdy je navštívila manželka prezidenta Johnsona.

"Nikdy předtím jsme nevkládali naděje do žádného kandidáta, snad s výjimkou Kennedyho," řekl o Obamovi náčelník kmene Carl Venne. Indiáni by v čele Spojených států rádi viděli buď Afroameričana, nebo ženu, kteří by více naslouchali přáním menšin.

Půjdou dosavadní rivalové společně do voleb?
Pokud by se odhady AP nepotvrdily, mohlo by Obamovo vítězství Clintonovou definitivně umlčet. "Udělá vše proto, aby přivedla demokraty do Bílého domu. Je připravena podstoupit vše, oč bude požádána," řekl CNN jeden z blízkých přátel. Naznačil tak, že Hillary uzná svoji prohru.

To podle znalců poměrů vyplynulo i z pondělního prohlášení jejího manžela Billa Clintona. "Tohle je možná naposledy, co se zapojuji do kampaně," řekl na shromáždění v Jižní Dakotě.

Clintonová ovšem po několika hodinách jakékoliv záměry vzdát svůj boj o nominaci popřela. "Spekulace se nezakládají na pravdě," vzkázal médiím jeden z jejích spolupracovníků.

Přesto se vyrojily domněnky, že by senátorka mohla stanout po boku Obamy coby viceprezidentka. Podle FOX News už mezi oběma tábory proběhly neformální rozhovory.

Společná kandidátka by rozhádané demokraty sjednotila a výrazně je tak přiblížila ke kýženému vítězství.

Ať to u indiánů na západě vyhraje Hillary, nebo Obama, na podzim budou čelit Johnu McCainovi. A s tím si indiáni také dobře rozumějí. Jako arizonský senátor totiž zastupuje největší indiánskou komunitu v zemi, Navahy. A na rozdíl od demokratů má republikánskou nominaci jistou už čtvrt roku.

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video