VIDEO: Plovoucí skládka. Potápěč na Bali natočil moře plné odpadků

  • 53
Britský potápěč pořídil šokující záběry, když plul mořem plném plastových odpadků u turistického resortu na indonéském Bali. Turistický ráj trápí záplava odpadků už několik měsíců.

Potápěč Rich Horn na krátkém videu, které zveřejnil 3. března na sociálních sítích, plave několik minut v plastových odpadcích a igelitových taškách. Občas se na záběrech objeví i tropické ryby, které kličkují mezi kusy plastu.

Horn podle Guardianu záběry pořídil na místě ponoru zvaném Manta Point u ostrova Nusa Penida, vzdáleném asi 20 kilometrů od turisticky oblíbeného ostrova Bali.

Manta Point je známý jako čisticí stanice pro rejnoky manta, kteří si zde pomocí jiných ryb nechávají očistit svůj filtrační mechanismus. Je proto i vyhledávaným místem pro potápěče, protože zde mohou sledovat velké množství rejnoků.

Bali se s odpadky potýká již několik měsíců. Vyplavují se většinou během každoročního období dešťů ze sousedního ostrova Jáva. Velké množství plastu končí na plážích na nevzhledných kupách, které děsí turisty i ekology (více v textu Pláže na jihu Bali zaplavil plastový odpad, úřady vyhlásily pohotovost).

Indonésie vyprodukuje každý den asi 130 000 tun plastu a tuhého odpadu, polovina z toho podle balijské ekologické nadace R.O.L.E. skončí na skládkách. Zbytek je buď nelegálně spálen, nebo skončí v řekách a oceánu.

Indonésie je kvůli potížím státní správy a nízké úrovni povědomí obyvatel o odpadu a jeho recyklaci druhým největším znečišťovatelem na světě hned po Číně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video