Azylant se nesmí vrátit do Česka

  • 13
Profesor Sadaj Nazarov, který pochází z Ázerbájdžánu, dostal v už v roce 1997 azyl v České republice. Přijet ale nemůže. Ázerbájdžán mu už dva měsíce brání v odjezdu.

Nazarov byl při své lednové návštěvě své vlasti zatčen. Později byl z vězení sice propuštěn, ale úřady mu nevrátily pas. Do ČR se od té doby vrátit nemůže, řekl ČTK jeho syn Elšan.

Profesor Nazarov býval kdysi poradcem bývalého ázerbájdžánského premiéra Sureta Husejnova. V roce 1994 opustil vlast, kde ho pronásledoval režim prezidenta Hejdara Alijeva. O tři roky později získal azyl v ČR.

Osmapadesátiletý profesor čelí ve vlasti obvinění z vlastizrady. Proto, když jel navštívit nemocného otce, byl 20. ledna zatčen. České úřady se ho snažily od cesty odradit.

"Ázerbájdžánské úřady otce obvinily ze šesti závažných trestných činů. Jsou takové, za které zákoník Ázerbájdžánské republiky uděluje doživotní tresty," řekl tehdy Elšan Nazarov.

Dodal, že podle nových obvinění profesor údajně pomáhal při přípravě vojenského převratu a v Rádiu Svobodná Evropa pomluvil ázerbájdžánského prezidenta.

Čeští diplomaté i mezinárodní organizace od počátku usilují o to, aby se Nazarov mohl vrátit do Prahy. Zatím se ho ale podařilo jen dostat z vězení.

"Česká diplomacie zkouší různé cesty. Zatím se však otec vrátit nemůže," řekl profesorův syn Elšan, který žije v Praze. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář potvrdil, že Nazarov je stále v Ázerbájdžánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video