Melbourne se dočkalo částečného konce lockdownu. Lidé vyšli slavit do ulic

  • 14
Obyvatelé Melbourne slaví poté, co v této pětimilionové australské metropoli v noci na pátek (čtvrtek večer SELČ) skončila některá protikoronavirová omezení, která se týkala například omezení pohybu. Uživatelé sociálních sítí uvádějí, že ve městě jsou slyšet ohňostroje i bouřlivý jásot, napsala stanice BBC.

Díky tomu, že ve státě Viktorie, kde Melbourne leží, bylo plně očkováno přes 70 procent obyvatel starších 16 let, přestal ve městě platit například zákaz nočního vycházení nebo pravidlo, podle něhož jeho obyvatelé směli opouštět domovy jen ze šesti konkrétních důvodů. 

Otevřely se bary a restaurace, v jejichž vnitřních prostorách může být 20 plně očkovaných zákazníků a ve venkovních 50 lidí.

„Díky tomu, co všechno obyvatelé Viktorie dokázali, se můžeme od zítřka vracet k věcem, které milujeme,“ napsal před skončením uzávěry na twitteru premiér Viktorie Daniel Andrews. „Díky Viktorie, jsem opravdu hrdý,“ doplnil.

Řada omezení ovšem zůstává dál v platnosti. Obyvatelé nesmějí z města odjet, některé obchody zatím zůstávají zavřeny a otevřou se poté, co podíl plně očkovaných obyvatel města překoná 80procentní hranici. Nové svobody se zatím také vztahují jen na ty, kdo se nechali očkovat. Andrews upřesnil, že neočkovaní si budou muset počkat na zrušení restrikcí, které již neplatí pro očkované, až do příštího roku.

Nejdéle zavřené město na světě. Melbourne tráví v lockdownu půlku pandemie

Podle australských médií strávilo Melbourne od března loňského roku v uzávěře 262 dní, tedy bezmála devět měsíců, což podle médií představuje nejdelší koronavirový lockdown na světě. Melbourne si tak vysloužilo přezdívku „nejzavřenější město na světě“.

Dohromady se od začátku pandemie covidu-19 v Austrálii, která má asi 26 milionů obyvatel, prokázalo zhruba 152 000 případů koronavirové infekce. Po nákaze koronavirem v zemi zemřelo asi 1590 lidí. Oba údaje jsou o mnoho nižší než v řadě jiných zemích. Například v České republice, která má deset milionů obyvatel, se od začátku šíření viru SARS-CoV-2 oficiálně nakazilo přes 1,7 milionu lidí a 30.587 nemocných zemřelo.¨

21. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video