Osman Husajn po zatčení v Římě

Osman Husajn po zatčení v Římě. | foto: Reuters

Atentátník obelhal Brity, aby získal azyl

  • 9
Italská policie odkryla minulost muže, kterého zadržela kvůli teroristickým útokům v Londýně. Etiopan Isaak Hamdí si kvůli cestě do Británie změnil jméno, lhal i o zemi svého původu. Na ostrovy, kde žádal o politický azyl, se v roce 1996 dostal jako Somálec Osman Husajn.

V Británii se naturalizoval a získal britský pas.

Italové Husajna zatkli v pátek na základě evropského zatykače. Je v Itálii prvním podezřelým, na kterého byl uplatněn tento nový prvek v evropské legislativě. Jako podezřelý z terorismu ho Itálie může vydat do jiného členského státu EU.

Italské soudy nyní mají dva měsíce na to, aby rozhodly o Husajnově vydání do Británie.

Britští vyšetřovatelé sedmadvacetiletého Husajna podezírají, že chtěl 21. července odpálit nálož ve stanici londýnského metra Shepherd's Bush. Byl posledním z druhé vlny útočníků, který zůstal na svobodě. Italové ho zatkli v pátek. - více zde

Pět dní po útocích odjel z Británie vlakem. Přes Paříž a Milán se dostal do Říma. Britské úřady nyní zjišťují, jak je možné, že prošel zpřísněnými kontrolami a mohl vycestovat z Británie, uvedla BBC.

Šéf italské protiteroristické policie Carlo di Stafano řekl, že Husajn byl celou dobu svého útěku ve spojení se svými příbuznými v Itálii. Jeho dva bratři byli zatčeni a vyslýcháni. Jeden z nich ukrýval Husajna ve svém římském bytě. Podle di Stefana se ale nezdá, že by měli spojení na nějakou teroristickou síť.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video