Julian Assange strávil většinu svého života na útěku

Julian Assange strávil většinu svého života na útěku | foto: Profimedia.cz

Assange se zaprodal knižnímu trhu, za autobiografii inkasuje 1,2 milionu eur

  • 40
Šéf serveru WikiLeaks Julian Assange údajně podepsal smlouvu na autobiografii v přepočtu za více než 30 milionů korun. Peníze mu mají pomoci hájit se proti obvinění ze sexuálního obtěžování, které proti němu podaly dvě ženy ve Švédsku.

"Nechci tuhle knihu psát, ale musím," řekl. "Už jsem utratil 200 tisíc liber na právní výdaje a potřebuju se hájit i udržet WikiLeaks v chodu," přiznal 39letý Assange v rozhovoru pro britský list The Sunday Times.

Naštěstí pro něj si jeho příběh nakladatelé žádají. Americký vydavatel Alfred A. Knopf za knihu zaplatí 600 tisíc eur, dalších 380 tisíc eur Assangemu vynese smlouva s Canongate ve Velké Británii. Celkově by si však měl přijít na 1,2 milionů eur (asi 30 milionů korun), zbylé peníze získá z dalších trhů.

Internetový server WikiLeaks se v poslední době dostal do středu světové pozornosti zveřejňováním tajných depeší amerických diplomatů. Dříve server publikoval například tajné dokumenty z válek v Iráku a Afghánistánu. (více o říjnovém odhalení amerických depeší zde)

Teď je Assange ve Velké Británii a čeká na slyšení u soudu o vydání do Švédska. Na policii se přihlásil sám v druhé půli prosince, jen několik dnů poté, co na něj byl vydán mezinárodní zatykač.

Spoluzakladatel WikiLeaks totiž ve Švédsku čelí obvinění, že v létě sexuálně zneužil dvě ženy. Soudní jednání má začít 7. února 2011.(více o případu zde)

Mnozí případ označují za vykonstruovaný, Assange jakékoli provinění odmítá s tím, že jde o mstu za zveřejňování citlivých dokumentů.

Assange ale peníze potřebuje nejen na soud, řešit i finanční problémy proslulého serveru. Mezinárodní společnosti jako Visa či MasterCard nebo americká banka Bank of America, stejně jako internetový platební server PayPal zablokovaly převody finančních darů pro WikiLeaks.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video